placek z agrestem
- 170 g Kasi
- 400 g mąki
- 220 g tłustego twarogu
- 220 g cukru
- 90 ml mleka
- 1 proszek do pieczenia
- 300 g agrestu
- cukier puder do dekoracji
Agrest obierz z końcówek i umyj. Do miski włóż miękką Kasię, twaróg, cukier i mleko, wymieszać wszystko mikserem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do ucieranej masy. Po dodaniu całej mąki, przez chwilę jeszcze mieszaj, następnie przełóż ciasto na posypany mąką blat i szybko zagnieć.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na około 2 cm, wytnij prostokąt o wymiarach foremki i przełóż go do niej.
Na ciasto wyłóż obrany agrest i lekko powciskaj go w ciasto. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, a następnie pokrój w kwadraciki o boku 1 cm. Posyp kwadracikami wierzch ciasta.
Piecz w 180 st.C. przez około 40 min. Po upieczeniu i przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze