Nie każda ryba jest zdrowa

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że dietetycy przekonują nas do jedzenia ryb. Dlaczego? Bo ryby to synonim zdrowia. Dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, w tym tych najważniejszych - nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Niestety są też ryby, których dietetycy nie tylko nie proponują, ale przeciwnie - zniechęcają do ich spożywania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Dzień Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że dietetycy przekonują nas do jedzenia ryb. Dlaczego? Bo ryby to synonim zdrowia. Dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, w tym tych najważniejszych - nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

Z drugiej jednak strony coraz częściej słyszymy o zanieczyszczeniu wód, a co za tym idzie, obecności substancji toksycznych w mięsie tych zwierząt.

Co, wobec tych sprzecznych informacji, powinniśmy robić? Jeść ryby czy raczej ich unikać? Eksperci radzą, by tłuste ryby morskie jeść nawet trzy razy w tygodniu. W trosce o zdrowie powinniśmy jednak wybierać te z naturalnych łowisk, a nie hodowli. Na naszych stołach powinny gościć przede wszystkim tłuste ryby morskie. Szczególnie polecane są: dziki łosoś, makrela, śledź czy sardynka. Niestety są też ryby, których dietetycy nie tylko nie proponują, ale przeciwnie - zniechęcają do ich spożywania.

Z okazji Dnia Ryby, który obchodzimy 20 grudnia, warto się dowiedzieć, które ryby są najmniej wartościowe, a nawet szkodliwe. O omówienie tych gatunków poprosiliśmy dietetyka, Martę Kornacką z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

/ 5Panga

Obraz
© 123RF.COM

Naturalnym siedliskiem tej ryby jest delta Mekongu. Gdy panga płynie w górę rzeki w celu złożenia ikry, trafia do sieci zakładanej przez wietnamskich hodowców. Następnie ryby zamykane są w klatkach, które kładzione są jedna na drugiej. Co ciekawe z 1 hektara hodowli uzyskuje się 100 tysięcy ton pangi rocznie. Dla porównania - na tym samym obszarze i w tym samym czasie w Polsce uzyskuje się 750 kg karpia.

Aby pangi mogły się rozmnażać (co jest praktycznie niemożliwe przez warunki stworzone przez hodowców) podaje się im gonadotropinę - czyli hormon produkowany przez kobiety w ciąży. Poza tym rybom dostarcza się też antybiotyki i środki bakteriobójcze. Niestety substancje te gromadzą się w mięsie tych zwierząt.

Filet z pangi jest biały, nie ma ości, bliżej mu do mięsa zwierzęcego niż do wartościowych ryb, gdyż nie zawiera cennych kwasów tłuszczowych. Składa się jedynie z wody, białka i soli, a jest uboga w kwasy omega-3 , w białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E,K. Panga nie ma też swoistego "rybiego" zapachu. Jej jedyną zaletą jest niska cena.

/ 5Ryba maślana

Obraz
© 123RF.COM

Ryba maślana to nazwa handlowa, pod którą kryją się ryby morskie takie jak: Lepidocybium flavobrunneum (eskolar), Ruvettus pretiosus (kostropak, oilfish), ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia (rudderfish), Peprilus triacanthus (błyszczyk). Zaliczane są do tłustych ryb, bogate w witaminy A, D, E, K i białko. Niestety zawierają nietrawione przez człowieka woski.

Nawet jednorazowe spożycie tych ryb, u niektórych osób wywołuje biegunkę, zatrucia pokarmowe, nudności, zawroty głowy. Producenci ryby maślanej mają obowiązek umieszczana na etykiecie nazwy zwyczajowej i naukowej ryby. Ryby maślanej powinny unikać przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.

/ 5Tilapia

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak panga, tilapia hodowana przez wietnamskich rybaków w bardzo złych warunkach. Podaje się jej hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze, aby hodowla była jak najbardziej wydajna. Mięso ryby jest ubogie w kwasy tłuszczowe omega - 3, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E, K. Badania pokazują, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego (kwasu z grupy omega-6), który powoduje stan zapalny związany z chorobami serca, uszkadzaniem naczyń krwionośnych czy starzeniem się komórek.

/ 5Łosoś hodowlany

Obraz
© 123RF.COM

O ile dziki łosoś, np. z wód Pacyfiku jest rybą szlachetną i bardzo zdrową, o tyle na hodowlanego łososia trzeba bardzo uważać. Mało kto wie, że była to pierwsza ryba poddana modyfikacjom genetycznym. Na Polskim rynku zdecydowana większość stanowią łososie z hodowli. Charakteryzuje je jasno różowe mięso, które zawiera o wiele więcej szkodliwych substancji od ryb wolnożyjących. W celu zwiększenia wydajności hodowli najzwyczajniej się łososie tuczy stosując w tym celu antybiotyki, hormony, karmi bardzo słabej jakości paszą. Dlatego zawsze wybierajmy łososia dzikiego, choć z wyglądu jest mniej atrakcyjny, a jego cena znacznie wyższa.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw