Omlet z szynką
- 8 jajek
- 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w cienkie paseczki
- 6 dag masła
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
Szynkę przysmaż na 2 dag masła. Jajka ubij trzepaczką z 2 dag masła i mlekiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na patelnię połóż resztę masła, rozgrzej i wlej masę omletową wymieszaną z przestudzoną usmażoną szynką. Zamieszaj widelcem i smaż, lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby na dno patelni spłynęła płynna masa jajeczna. Omlet jest gotowy, gdy spód jest rumiany, a powierzchnia lekko ścięta, galaretowata. Gotowy omlet przełóż na ogrzany talerz i złóż na pół. Podawaj z sałatką z pomidorów, oliwek i cebuli.
Przepis dodał użytkownik helas11
Podziel się opinią
Komentarze