Naukowcy wiedzą, jak uniknąć efektu jo-jo

Każda osoba stosująca diety wie, że najtrudniejszym zadaniem nie jest samo zrzucenie zbędnych kilogramów, ale utrzymanie osiągniętej wagi. Przestrzeganie diety bogatej w białko i ubogiej w węglowodany może pomóc osobom z nadwagą uniknąć efektu jo-jo - wynika z badań duńskich naukowców.

Naukowcy wiedzą, jak uniknąć efektu jo-jo
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
19

Co to jest „efekt jo-jo"?

To wahania wagi polegające na naprzemiennym chudnięciu i tyciu. Najczęściej występuje po zastosowaniu diety, gdy organizm szybko „odrabia" utracone kilogramy z nawiązką. Na efekt jo-jo narażone są zwłaszcza osoby, które postanowiły zastosować restrykcyjne, „szybkodziałające" diety. Im dłuższy czas poświęcimy na zrzucenie wagi - tym mniejsze wystąpi ryzyko, że znienawidzone kilogramy do nas wrócą.

Naukowcy z University of Copenhagen są przekonani, że odkryli rozwiązanie, które pomoże przerwać błędne koło efektu jo-jo. Dieta bogata w chude mięso, drób oraz fasolę i uboga w węglowodany skrobiowe wydaje się być "idealna w zapobieganiu ponownemu przybraniu na wadze" - piszą na łamach "New England Journal of Medicine".

W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 773 osób otyłych i z nadwagą, pochodzących z 8 europejskich krajów. Uczestnicy w ciągu dwóch miesięcy stracili średnio 24 funty (około 11 kilogramów) dzięki niskotłuszczowej diecie. W badanie zostały zaangażowane całe rodziny, bo naukowcy uważali, że wspólna walka z nadwagą pomoże badanym utrzymać wagę.

Wszyscy stosowali jedną z pięciu diet, w celu sprawdzenia, która najlepiej zapobiega efektowi jo-jo. Cztery z nich stanowiły kombinację dużej i małej zawartości białek i węglowodanów. Piąta była natomiast dietą kontrolną, składającą się z umiarkowanej ilości białek, bez ograniczeń w spożywaniu węglowodanów.

Uczestnicy każdej grupy jedli tyle, ile chcieli i kiedy chcieli. Korzystali jednak z konsultacji, otrzymywali przepisy i kucharskie porady. Prowadzili również dziennik relacjonujący przebieg diety i dostarczali próbek krwi i moczu.

Po sześciu miesiącach ponowne znaczące przybranie na wadze zaobserwowano jedynie w grupie, która stosowała dietę o małej zawartości białka i dużej ilości węglowodanów. Natomiast wśród uczestników będących na diecie bogatej w białko i ubogiej w węglowodany zaobserwowano przeciwny skutek - dalszą utratę wagi.

Naukowcy twierdzą, że spożywanie białek może powodować zmiany metaboliczne, które sprawiają, że ludzie czują się bardziej nasyceni, niż gdyby konsumowali węglowodany lub tłuszcze.

"Przy diecie bogatej w białka nie trzeba mówić ludziom, że powinni jeść mniej. Oni nie muszą koncentrować się na kaloriach lub ilości spożytego jedzenia. To znacznie bardziej atrakcyjny sposób kontrolowania ludzkiej wagi"- twierdzi Arne Astrup z University of Copenhagen.

PAP

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol