Miechunka - złota jagoda Inków
Czy zdarzyło się kiedyś, że na twój talerz w restauracji trafił niespotykany pomarańczowy owoc ukryty pod "papierową" otoczką? To miechunka. Jednym w smaku przypomina agrest, innym gorzką pomarańczę, a jeszcze innym kiwi. Roślina uprawiana jest nie tylko ze względu na swój niecodzienny wygląd, ale przede wszystkim dla zdrowych owoców, które wykazują szerokie działanie lecznicze. W naszych sklepach pojawiają się świeże owoce, najczęściej jednak możemy kupić suszone miechunki, znane jako rodzynki brazylijskie.
Miechunka wywodzi się z Ameryki Południowej – uprawia się ją przede wszystkim w Wenezueli, Kolumbii, Peru, Ekwadorze i Boliwii. Pochodzi z rodziny psiankowatych. Gatunek typowy to miechunka rozdęta (łac. Physalis alkekengi), natomiast najbardziej znany gatunek jadalny to miechunka peruwiańska (łac. Physalis peruviana L.). Tę drugą nazywa się złotą jagodą Inków, wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, jagodą inkaską, złotą jagodą. Można się też spotkać z określeniem topo-tono.
Obecnie miechunkę można spotkać w wielu krajach świata, m.in. na Karaibach, Hawajach, Wyspach Galapagos, w Australii, Nowej Zelandii, w wielu regionach Afryki i Azji oraz w Wielkiej Brytanii i Francji. Uprawia się ją również w Polsce – często dla ozdoby (u nas ze względu na warunki klimatyczne to roślina jednoroczna). Ma charakterystyczne listki w kształcie serca. Kwiaty przypominają kielich – płatki są żółte i pokryte w środku ciemnymi plamkami. Owoce miechunki są pomarańczowe i okrągłe, po rozcięciu przypominające miąższ pomidora, w smaku słodko-gorzkie, każda w „papierowej” otoczce.
Cenny skład
Miechunka to bogactwo witamin z grupy B, a także źródło witamin C i A. W złotej jagodzie Inków znajdują się również polifenole i karotenoidy – cenne związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników. Inne zasługujące na uwagę związki obecne w tej roślinie to fitosterole, białko, pektyny, żelazo i fosfor.
Składniki miechunki korzystnie wpływają na wzrok, działają moczopędnie (są pomocne w przypadku problemów z wydalaniem), oddziałują oczyszczająco na krew i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, podnoszą odporność organizmu, obniżają wysoki cholesterol LDL. Są wskazane przy schorzeniach prostaty i nerwowości – działają jak lek na uspokojenie. Warto po nie sięgać w przypadku infekcji gardła i jamy ustnej; pomogą szybciej uporać się z przykrym problemem. Są przy tym niskokaloryczne – mają ok. 50 kcal w 100 g.
Niecodzienny smak
Świeże owoce miechunki często trafiają na nasze talerze w restauracjach – podane w otoczce są atrakcyjnym elementem dekoracyjnym. Doskonale pasują do wypieków, sałatek, koktajli. Z jagód miechunki można przygotować nalewkę albo dżem (bardzo popularny w Republice Południowej Afryki). Pasują też do drugich dań; bardzo dobrze komponują się z drobiem. Można je jeść bezpośrednio albo skomponować z nich owocową mieszankę. Smaczna jest miechunka uduszona w wytrawnym sosie. Owoce są delikatne, a po obraniu z otoczki szybko wysychają, dlatego najlepiej obierać je tuż przed spożyciem – pamiętajmy, by przed zjedzeniem dokładnie je obmyć. Obecne w jagodzie małe pestki również są jadalne.
Uwaga – nie należy spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ mają one w składzie solaninę. To związek, którego zadaniem jest zabezpieczenie rośliny przed szkodnikami, toksyczny również dla ludzi. Solanina spożyta w dużych ilościach może powodować mdłości, wymioty, biegunkę.
W sklepach dostaniemy miechunkę suszoną, która jest jednak bardziej kaloryczna (może mieć ok. 300 kcal w 100 g).
Kilka kuchennych inspiracji z miechunką
Salsa z miechunki: filiżankę umytych owoców pokroić w niedużą kostkę. Dodać połówkę cebuli (np. czerwonej) posiekanej w kostkę i połówkę zielonej papryki, też posiekanej w kosteczkę. Wrzucić kilka posiekanych listków kolendry, dodać trochę soku z cytryny albo limonki. Wymieszać, doprawić do smaku. Pasuje do mięs, dań z grilla, ryb.
Sałatka z miechunki: wrzuć do miski szklankę zielonego groszku, dodaj szklankę pokrojonych w kostkę miechunek i garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka czarnych oliwek i kawałki sera koziego. Oprósz solą i pieprzem, polej ciemnym octem balsamicznym (o konsystencji kremu).
Przekąska z miechunką: wybierz kilka dorodnych pomidorów – obierz je ze skórki i pokrój w plastry. Rozłóż je na półmisku. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem (jeśli wolisz ostrzejszą przekąskę, wybierz pieprz kajeński). Polej je dobrą oliwą. Jagody miechunki przekrój na pół i rozłóż na pomidorach. Całość posyp posiekanymi listkami bazylii. Gotowe.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl