WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

"Light" znaczy lepszy?

Czy prawdą jest, że produkty light są bardziej tuczące niż te, które zawierają cukier?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Na rynku jest wiele żywności określanych mianem „light”, od napojów poprzez słodycze, a skończywszy na nabiale. Aby odpowiedzieć na Pani pytanie trzeba zapoznać się ze zmianami w poszczególnych produktach, które nastąpiły by nosił on nazwę light.

Napoje light w swoim składzie mają słodziki – substancje słodsze od cukru i zawierające bardzo mało kalorii. Najczęściej spotykanym słodzikiem jest aspartam, substancja niewskazana dla kobiet ciężarnych, małych dzieci oraz kategorycznie przeciwwskazana dla osób chorych na fenyloketonurię. Napoje typu light zawierają znacznie mniej kalorii niż ich odpowiedniki zawierające cukier. Niektóre - słodzone tylko i wyłącznie mieszaniną słodzików - nie zawierają w ogóle kalorii.

W słodyczach typu light również zamienia się cukier na mieszaninę słodzików, co obniża nieco ich kaloryczność. Niestety zawartość tłuszczu w takich produktach jest niezmienna, a czasem i wyższa, dlatego przy zakupie słodyczy light należy uważać. Często ich kaloryczność jest porównywalna z produktami z tej samej grupy, które zawierają cukier, a nawet je przewyższa. Niskokaloryczny nabiał, czasami również określany jako light, jest godny polecenia i powinien być na co dzień spożywany. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskuje się poprzez wykorzystanie odtłuszczonego mleka, co zmniejsza w naszej diecie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Produkty te cechują się mniejsza zawartością tłuszczu i kalorii i nieznacznie większą zawartością węglowodanów i białka.

Produkty light mają zmieniony skład w porównaniu do swoich odpowiedników. Uzyskuję się to poprzez zamianę lub zmniejszenie ilości podstawowych składników produktu. Musimy jednak pamiętać, że jeżeli odejmiemy jakiś składnik to na jego miejsce musi wejść inna substancja, nie zawsze zdrowsza czy mniej kaloryczna. Przed zakupem produktów light warto wcześniej zapoznać się z informacjami o dokonanych zmianach jak również porównać produkty light z ich podstawowymi odpowiednikami i wybrać ten, który jest zdrowszy. Pamiętajmy, że nie zawsze mniej kaloryczny znaczy zdrowszy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki