"Light" znaczy lepszy?
Czy prawdą jest, że produkty light są bardziej tuczące niż te, które zawierają cukier?
Na rynku jest wiele żywności określanych mianem „light”, od napojów poprzez słodycze, a skończywszy na nabiale. Aby odpowiedzieć na Pani pytanie trzeba zapoznać się ze zmianami w poszczególnych produktach, które nastąpiły by nosił on nazwę light.
Napoje light w swoim składzie mają słodziki – substancje słodsze od cukru i zawierające bardzo mało kalorii. Najczęściej spotykanym słodzikiem jest aspartam, substancja niewskazana dla kobiet ciężarnych, małych dzieci oraz kategorycznie przeciwwskazana dla osób chorych na fenyloketonurię. Napoje typu light zawierają znacznie mniej kalorii niż ich odpowiedniki zawierające cukier. Niektóre - słodzone tylko i wyłącznie mieszaniną słodzików - nie zawierają w ogóle kalorii.
W słodyczach typu light również zamienia się cukier na mieszaninę słodzików, co obniża nieco ich kaloryczność. Niestety zawartość tłuszczu w takich produktach jest niezmienna, a czasem i wyższa, dlatego przy zakupie słodyczy light należy uważać. Często ich kaloryczność jest porównywalna z produktami z tej samej grupy, które zawierają cukier, a nawet je przewyższa. Niskokaloryczny nabiał, czasami również określany jako light, jest godny polecenia i powinien być na co dzień spożywany. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu uzyskuje się poprzez wykorzystanie odtłuszczonego mleka, co zmniejsza w naszej diecie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Produkty te cechują się mniejsza zawartością tłuszczu i kalorii i nieznacznie większą zawartością węglowodanów i białka.
Produkty light mają zmieniony skład w porównaniu do swoich odpowiedników. Uzyskuję się to poprzez zamianę lub zmniejszenie ilości podstawowych składników produktu. Musimy jednak pamiętać, że jeżeli odejmiemy jakiś składnik to na jego miejsce musi wejść inna substancja, nie zawsze zdrowsza czy mniej kaloryczna. Przed zakupem produktów light warto wcześniej zapoznać się z informacjami o dokonanych zmianach jak również porównać produkty light z ich podstawowymi odpowiednikami i wybrać ten, który jest zdrowszy. Pamiętajmy, że nie zawsze mniej kaloryczny znaczy zdrowszy.