Kwas glutaminowy - E620

Producenci żywności od lat dodają do swoich wyrobów różnorodne wzmacniacze smaku. Nikogo dziś chyba nie dziwi to, że poszczególne artykuły zawierają chemiczne dodatki, które poprawiają ogólną jakość produktu. Jedną z częściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym substancji jest kwas glutaminowy (E620), spełniający funkcję zamiennika soli. Czy wzmacniacz ten jest groźny dla naszego zdrowia? W których wyrobach konkretnie można znaleźć kwas glutaminowy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kwas glutaminowy – czym jest?

Kwas glutaminowy to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów o wzorze sumarycznym C5H9NO4. Substancję jako pierwszy odkrył w roku 1886 niemiecki chemik Karl Heinrich Ritthausen. Dodawany do żywności kwas glutaminowy otrzymuje się syntetycznie, jednak związek występuje również naturalnie. Jest on między innymi bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem pobudzającym w korze mózgowej ssaków. Odseparowany kwas glutaminowy przybiera postać białego lub krystalicznego proszku, a obecnie jego najczęstszym zastosowaniem jest wzmacnianie smaku poszczególnych potraw. Wszystko za sprawą specyficznego posmaku związku - umami. W 1908 roku japoński badacz Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio odkrył, że kryształki pozostałe po odparowaniu dużej ilości wywaru z kombu posiadają specyficzny, lecz nienazwany jeszcze smak. Ikeda dowiódł, że stoi za nim właśnie kwas glutaminowy. Uczony mianował ów smak określeniem „umami”, po czym opracował metodę masowej produkcji krystalicznej soli kwasu glutaminowego, znanej nam
obecnie jako glutaminianu sodu.

Kwas glutaminowy E620 – opis dodatku do żywności

Kwas glutaminowy, oznaczany na opakowaniach poszczególnych produktów spożywczych symbolem E620, to sztucznie uzyskany związek, spełniający funkcję wzmacniacza smaku. Substancja ta stanowi substytut soli o niższej zawartości sodu. Najczęściej kwas glutaminowy znaleźć można w:

• produktach mlecznych,
• sypkich przyprawach,
sosach w proszku,
sosie sojowym,
• koncentratach spożywczych,
zupach i daniach błyskawicznych,
• półproduktach rybnych,
• wędlinach,
• przetworach owocowych,
słodzikach,
• wyrobach cukierniczych.

Kwas glutaminowy jest oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską do użycia i uznany za bezpieczny. Zaleca się jednak zachowanie ostrożności ze spożywaniem produktów zawierających ten związek. Zbyt duże ilości E620 często prowadzą do reakcji astmatycznych, bólów głowy, nudności, ogólnego osłabienia ciała, bólów ramion i karku oraz bezsenności. Według obowiązujących przepisów maksymalna dawka E620 w danym artykule spożywczym nie może przekroczyć normy 10 g/kg produktu.

Kwas glutaminowy a inne dodatki

Kwas glutaminowy najczęściej dodawany jest do żywności wraz:
E202 – sorbinian potasu
• E334 – kwas winowy L(+)
• E340 – fosforany potasu
• E405 – alginian propylenowo-glikolowy
E420 – sorbitol
• E433 – monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)
• E529 – tlenek wapnia
• E551 – dwutlenek krzemu
• E625 – diglutaminian magnezu.

Kwas glutaminowy a glutaminian sodu

Kwas glutaminowy dość często bywa mylony z glutaminianem sodu. Choć obie substancje mają ze sobą wiele wspólnego, stanowią dwa zupełnie odrębne chemiczne dodatki do żywności. Oznaczany symbolem E621 glutaminian to nic innego, jak sól sodowa kwasu glutaminowego. Podobnie jak E620 związek ten spełnia funkcję wzmacniacza smaku. Ze względu na posmak umami znajduje on zastosowanie głównie w azjatyckich przyprawach i gotowych daniach typu instant. Według niektórych badań glutaminian sodu odpowiada za wywołanie tzw. syndromu chińskiej restauracji – specyficznej reakcji alergicznej na różne dania rodem z Państwa Środka.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji