Jakich owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Już nasze babcie mówiły - owoców i warzyw nie obieraj ze skórki! Wszystko, co najcenniejsze znajduje się tuż pod nią. I miały rację. Jeśli nie musimy - nie pozbawiajmy ich skórki, bo tracimy to, co najzdrowsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Zamiast więc sięgać po nóż, umyjmy jarzyny i owoce pod bieżącą wodą i chrupmy w całości, najlepiej na surowo. Oczywiście we wszystkim wskazany jest umiar! Nie zjadajmy w całości dyni czy avocado.

- Do obierania warzyw i owoców podchodzimy zdroworozsądkowo. Jeśli skórka jest bardzo cienka, niewłochata (włoski często podrażniają jamę ustną czy przewód pokarmowy) i opornie schodzi - najlepiej byśmy jej nie zdejmowali. Natomiast owoce i warzywa charakteryzujące się grubą bądź włochatą skórką zapewne obierzemy, gdyż ich konsumpcja byłaby raczej niemożliwa - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera w Warszawie. - By zachować jak najwięcej cennych składników, starajmy się obierać możliwie cienko, np. zostawiając białą błonę pomarańczy czy grejpfruta, gdyż w niej także koncentruje się wiele substancji odżywczych, między innymi witamina C. Do obierania używajmy jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki). Żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C.

Prawdziwą zbrodnią jest obieranie jabłek. Pozbywamy się w ten sposób obecnego w skórce kwasu ursolowego, który ogranicza wchłaniania tłuszczu, obniża poziom cukru i cholesterolu, a także wspomaga muskulaturę organizmu. Tuż pod skórką jabłka znajduje się też najwięcej witamin - C, A, B1, B2, PP i B3. W białych błonkach cytrusów, poza witaminą C, znajdują się też cenne pektyny. To składnik błonnika, który wspomaga proces trawienny. Z kolei skórka cukinii jest bogata w luteinę, substancję zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Łupinka winogrona zawiera resweratrol, a cebuli - kwercetynę. Oba związki zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia, raka jelita i prostaty oraz poprawiają odporność.
- Skórka warzyw i owoców bogata jest w fitoskładniki, czyli naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów. Wspomniane związki są odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak i zapach owoców oraz warzyw. Doskonale też wpływają na nasze zdrowie - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka z Dietosfery. - Na przykład kwercetyna zawarta w jabłkach zmniejsza ryzyko choroby serca i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, taniny obecne w żurawinie pomagają w zwalczaniu infekcji układu moczowego i zmniejszają objawy choroby wrzodowej, likopen w pomidorach pomaga chronić przed rakiem prostaty i chorobami układu krążenia, zaś beta-karoten zawarty w marchwi wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami nowotworowymi.

Oprócz fitoskładników skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik, który wspomaga nasz układ trawienia, działając w jelitach jak miotełka oczyszczająca je ze zbędnych toksyn i resztek pokarmu. Marchew, pomidor czy jabłko to jednocześnie źródła witaminy C, a pomidor także potasu.

Skórka warzyw czy owoców dostarczy nam wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy je na surowo. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.

- Podczas przyrządzania przetworów owocowych np. z żurawiny czy śliwek, po ugotowaniu często przecedzamy je, wyrzucając przy okazji pozostałe skórki - co jest dużym błędem. Jedzmy je - zachęca dietetyczka. - Osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym lub z jakiś innych względów zdrowotnych nie mogą jeść całych owoców bądź warzyw, powinny obierać je jak najcieniej, by straty odżywcze były jak najmniejsze.

AD/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna