Trwa ładowanie...
owoce
19-10-2011 10:50

Jakich owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?

Już nasze babcie mówiły - owoców i warzyw nie obieraj ze skórki! Wszystko, co najcenniejsze znajduje się tuż pod nią. I miały rację. Jeśli nie musimy - nie pozbawiajmy ich skórki, bo tracimy to, co najzdrowsze.

Jakich owoców i warzyw nie należy obierać ze skórki?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d245mi9
d245mi9

Zamiast więc sięgać po nóż, umyjmy jarzyny i owoce pod bieżącą wodą i chrupmy w całości, najlepiej na surowo. Oczywiście we wszystkim wskazany jest umiar! Nie zjadajmy w całości dyni czy avocado.

- Do obierania warzyw i owoców podchodzimy zdroworozsądkowo. Jeśli skórka jest bardzo cienka, niewłochata (włoski często podrażniają jamę ustną czy przewód pokarmowy) i opornie schodzi - najlepiej byśmy jej nie zdejmowali. Natomiast owoce i warzywa charakteryzujące się grubą bądź włochatą skórką zapewne obierzemy, gdyż ich konsumpcja byłaby raczej niemożliwa - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera w Warszawie. - By zachować jak najwięcej cennych składników, starajmy się obierać możliwie cienko, np. zostawiając białą błonę pomarańczy czy grejpfruta, gdyż w niej także koncentruje się wiele substancji odżywczych, między innymi witamina C. Do obierania używajmy jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki). Żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C.

Prawdziwą zbrodnią jest obieranie jabłek. Pozbywamy się w ten sposób obecnego w skórce kwasu ursolowego, który ogranicza wchłaniania tłuszczu, obniża poziom cukru i cholesterolu, a także wspomaga muskulaturę organizmu. Tuż pod skórką jabłka znajduje się też najwięcej witamin - C, A, B1, B2, PP i B3. W białych błonkach cytrusów, poza witaminą C, znajdują się też cenne pektyny. To składnik błonnika, który wspomaga proces trawienny. Z kolei skórka cukinii jest bogata w luteinę, substancję zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Łupinka winogrona zawiera resweratrol, a cebuli - kwercetynę. Oba związki zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia, raka jelita i prostaty oraz poprawiają odporność.
- Skórka warzyw i owoców bogata jest w fitoskładniki, czyli naturalne substancje chemiczne, wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów. Wspomniane związki są odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak i zapach owoców oraz warzyw. Doskonale też wpływają na nasze zdrowie - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka z Dietosfery. - Na przykład kwercetyna zawarta w jabłkach zmniejsza ryzyko choroby serca i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, taniny obecne w żurawinie pomagają w zwalczaniu infekcji układu moczowego i zmniejszają objawy choroby wrzodowej, likopen w pomidorach pomaga chronić przed rakiem prostaty i chorobami układu krążenia, zaś beta-karoten zawarty w marchwi wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami nowotworowymi.

Oprócz fitoskładników skórka warzyw i owoców jest bogata w błonnik, który wspomaga nasz układ trawienia, działając w jelitach jak miotełka oczyszczająca je ze zbędnych toksyn i resztek pokarmu. Marchew, pomidor czy jabłko to jednocześnie źródła witaminy C, a pomidor także potasu.

d245mi9

Skórka warzyw czy owoców dostarczy nam wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy je na surowo. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.

- Podczas przyrządzania przetworów owocowych np. z żurawiny czy śliwek, po ugotowaniu często przecedzamy je, wyrzucając przy okazji pozostałe skórki - co jest dużym błędem. Jedzmy je - zachęca dietetyczka. - Osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym lub z jakiś innych względów zdrowotnych nie mogą jeść całych owoców bądź warzyw, powinny obierać je jak najcieniej, by straty odżywcze były jak najmniejsze.

AD/mmch

d245mi9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d245mi9
Więcej tematów