Jak wykorzystać piwo w kuchni?

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania.

Obraz

/ 6Przepisy z piwem

Obraz

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.

/ 6Zupa piwna

Obraz

Składniki: 1,5 l jasnego piwa, 30 g masła, 20 g mąki, 4 żółtka, 100 g przecieru z jabłek gotowanych, goździki, cynamon, 5 łyżek płynnego miodu, starta skórka z cytryny, grzanki. * Przygotowanie:* do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Dodaj też miód i goździki. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

/ 6Dorsz w cieście piwnym

Obraz

Składniki: 800 g filetu z dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 3 jajka, 0,5 l piwa, 2 szklanki mąki.

Przygotowanie: przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz przypraw. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.

/ 6Ciasto naleśnikowe z piwem

Obraz

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 2 jajka, 30 ml oleju, 1 szczypta kminku, 30 g tłuszczu do smażenia.

Przygotowanie: do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pietruszką. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.

/ 6Śląska piwoszka

Obraz

Składniki: litr jasnego piwa, 4 spore kromki chleba razowego na miodzie (wczorajszego), 0,5 kg białego sera, szklanka kwaśnej śmietany, sól, cukier.

Przygotowanie: z chleba usuń skórkę, a środek pokrój w kostkę. Piwo zagotuj w rondelku z solą, cukrem i chlebem na niewielkim ogniu. Mieszaj do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę, mieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Ser pokrój w kostkę, dodaj do zupy i mieszaj na małym ogniu. Taka zupa nie wymaga już żadnych dodatków.

/ 6Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa

Obraz

Składniki: 300 ml jasnego piwa, ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału, 1 średni kalafior, 150 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ok. 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne. Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami. Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Przepis i zdjęcie: www.tanio-szybko-smacznie.pl

<

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać