Jak wykorzystać piwo w kuchni?
Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania.
Przepisy z piwem
Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.
Zupa piwna
Składniki: 1,5 l jasnego piwa, 30 g masła, 20 g mąki, 4 żółtka, 100 g przecieru z jabłek gotowanych, goździki, cynamon, 5 łyżek płynnego miodu, starta skórka z cytryny, grzanki. * Przygotowanie:* do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Dodaj też miód i goździki. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Dorsz w cieście piwnym
Składniki: 800 g filetu z dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 3 jajka, 0,5 l piwa, 2 szklanki mąki.
Przygotowanie: przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz przypraw. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.
Ciasto naleśnikowe z piwem
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 2 jajka, 30 ml oleju, 1 szczypta kminku, 30 g tłuszczu do smażenia.
Przygotowanie: do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pietruszką. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.
Śląska piwoszka
Składniki: litr jasnego piwa, 4 spore kromki chleba razowego na miodzie (wczorajszego), 0,5 kg białego sera, szklanka kwaśnej śmietany, sól, cukier.
Przygotowanie: z chleba usuń skórkę, a środek pokrój w kostkę. Piwo zagotuj w rondelku z solą, cukrem i chlebem na niewielkim ogniu. Mieszaj do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę, mieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Ser pokrój w kostkę, dodaj do zupy i mieszaj na małym ogniu. Taka zupa nie wymaga już żadnych dodatków.
Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa
Składniki: 300 ml jasnego piwa, ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału, 1 średni kalafior, 150 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ok. 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne. Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami. Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Przepis i zdjęcie: www.tanio-szybko-smacznie.pl
<