Jabłka w cieście
- 30 dag jabłek
- 25 dag mąki
- 1 szklanka wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 2 białka (piana)
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 5 dag cukru waniliowego
Jabłka opłukać, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne, pokrajać na grube krążki. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól; ciasto starannie wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ciasto wymieszać z ubitą pianą. Rozgrzać tłuszcz. Każdy krążek jabłka wbić na widelec, zanurzyć w cieście, wyjąć, a gdy trochę ocieknie, smażyć powoli, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu wyjąć szpikulcem, wyłożyć na talerz. gorące posypać cukrem z wanilią i zaraz podawać
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze