Imbirowa marchewka z groszkiem

Obraz

Składniki

  • Na 4-6 porcji:
    • 450 g mrożonej marchewki i groszku (użyte Nordis marchewka z groszkiem)
  • ok. 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Przepis

Mrożoną mieszankę warzywną wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu podsmażamy posiekany wcześniej imbir.
Należy uważać, aby nie przypalić imbiru. Zrobi się wtedy gorzki i osiągniemy efekt odmienny od zamierzonego.
Dodajemy warzywa, a po chwili dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy i dodajemy miód.

Całość dusimy jeszcze ok. 2 minuty.

Imbir najczęściej kojarzy się nam z rośliną leczniczą. Rzeczywiście, długo stosowano był do leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Dziś powszechnie znana jest jego uniwersalność i właściwości wspomagające leczenie wielu różnych dolegliwości. Ale imbir to także lekko ostra przyprawa i w tym przypadku pełni taką właśnie rolę, odświeżając i nadając nowy ton klasycznemu dodatkowi, jakim jest marchewka z groszkiem. Modyfikując smak tego dodatku możemy zmienić smak całej serii potraw, ponieważ marchewka z groszkiem podawana jest do mięs gotowanych, pieczonych, duszonych, jak i do ryb.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami