Gargamel
- Ciasto piernikowe:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag płynnego miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki zytniej
- 25 dag bakalii
- Wkładka:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 25 dag bakalii
- Masa:
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Ciasto piernikowe:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubita na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić i upiec 2 placki.
Wkładka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkię wymieszaną z sodą, na końcu piane z bialek. Upiec.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cuktem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie częsci.
Przełożenie ciasta:
Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze