Z daleka wygląda jak ziemniak. Poprawi metabolizm i wyreguluje ciśnienie
Gdy kończy się sezon na owoce z polskich ogrodów, coraz chętniej oglądamy się za egzotyką. Zamiast jednak po raz kolejny kupować mango czy ananasa, postaw na longana.
Longan, zwany też smoczym okiem, to owoc pochodzący z rodziny mydleńcowatych, do której należą także liczi i rambutan. Występuje naturalnie w południowej i południowo-wschodniej Azji, a jego uprawy rozprzestrzeniły się na wiele innych regionów świata o ciepłym klimacie, w tym na Florydę, Hawaje i w niektórych krajach Afryki. Coraz częściej spotkać go można wśród innych owoców egzotycznych w marketach. Warto dać mu szansę, bo longan oczaruje nie tylko smakiem, ale również właściwościami.
Drzewa longan mogą osiągać nawet 20 metrów wysokości. Charakteryzują się gęstymi, wiecznie zielonymi liśćmi, a ich owoce rosną w kiściach, podobnie jak winogrona. Każdy owoc jest wielkości małej śliwki i ma cienką, twardą, brązową skórkę, którą łatwo obrać. Zebrane w misce mogą z daleka wyglądać jak małe ziemniaczki, ale to tylko pozory. Pod skórką kryje się perłowobiały, półprzezroczysty miąższ otaczający dużą, błyszczącą, czarną pestkę. To właśnie ta pestka, wyglądająca jak źrenica, dała owocowi jego potoczną nazwę "smocze oko".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Delikatne jak chmurka ciasteczka całuski robię co tydzień. Uwielbia je cała rodzina
Właściwości longana
Longan to świetne źródło witaminy C. Nie tylko wspiera ona odporność, ale jest też silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Znaleźć w nim można także witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina. Odgrywa ona kluczową rolę w produkcji energii oraz przy procesach metabolicznych. W 100 gramach świeżego longana znajduje się około 60 kcal.
Dzięki wysokiej zawartości potasu longan może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi. Potas pomaga regulować poziom sodu w organizmie, co przyczynia się do obniżenia napięcia w ścianach naczyń krwionośnych i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. W tradycyjnej medycynie chińskiej longan od wieków był stosowany jako naturalny środek uspokajający umysł, a także wspierający pamięć i poprawiający krążenie. Te właściwości potwierdzają także współczesne badania, które wskazują na zawartość polifenoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Ponadto longan dostarcza minerałów takich jak żelazo, magnez i fosfor, które są kluczowe dla zdrowia kości, produkcji czerwonych krwinek i ogólnej witalności. Jest także źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.
Jak jeść longana?
To owoc słodki, soczysty i aromatyczny, a w jego profilu smakowym można wyczuć nuty daktylowe, karmelowe lub miodowe, połączone z delikatnym, piżmowym posmakiem. Longan najlepiej smakuje na surowo, prosto po obraniu. Wystarczy lekko nacisnąć skórkę palcami, a następnie zdjąć ją, aby dostać się do soczystego miąższu. W środku znajduje się pestka - uważaj na nią, bo jest twarda i niejadalna.
Longan świetnie sprawdzi się jako prosta przekąska, składnik owocowej sałatki, czy też jako dodatek do jogurtów, lodów i sorbetów. W Azji często pije się napar z suszonych owoców longana, który ma działanie relaksujące. Suszone longany dodaje się także do wytrawnych potraw. W połączeniu z kurczakiem, rybą lub tofu stają się głównym składnikiem wielu dań kuchni orientalnej.