Trwa ładowanie...
d48o3wo
25-06-2013 13:21

Dżem z moreli

Przepis
5.0
(7 głosów)
Oceń:
d48o3wo
Składniki
  • 1 1/2 kg moreli
  • 20 dkg cukru/ksylitolu
  • 1 opakowanie żelfix 3:1
Przepis

Krok 1
Morele myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Morele kroimy na drobne części, przekładamy do garnka, zasypujemy żelfixem, mieszamy i odstawiamy na 15 min.

Krok 2
Garnek z morelami wstawiamy na średni ogień i powoli doprowadzamy do wrzenia, co chwila mieszając. Po zagotowaniu czekamy 3-4 min i dodajemy cukier. Ponownie doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 3-4 minuty, zbierając powstały szum. Morele przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do momentu kiedy wystygną. Gotowe.

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48o3wo
d48o3wo
d48o3wo
Więcej tematów
d48o3wo

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj