- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- 1 cebula
- szklanka cukru
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka gorczycy
- szczypta soli
Przepis
Jabłka umyć, obrać, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Przepis
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę i czosnek do jabłek, całość dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać kwadrans na małym ogniu. Dodać cukier, gorczycę oraz sól, gotować pół godziny na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliło.
Przepis
Przełożyć do wyparzonych słoików. Dżem z jabłek i czosnku najlepiej podawać do pasztetów i pieczeni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl