Trwa ładowanie...
09-08-2010 10:27

Dlaczego powinieneś jeść powoli

Zwolnić tempo w dzisiejszych czasach, to rzecz wydawałoby się prawie niemożliwa. Jeśli na jedną operację poświęcimy więcej czasu, to przy następnej trzeba go będzie nadrobić. Tak już jest, niestety.

Dlaczego powinieneś jeść powoliŹródło: archiwum, fot: archiwum
dawi9ly
dawi9ly

Zwolnić tempo w dzisiejszych czasach, to rzecz wydawałoby się prawie niemożliwa. Jeśli na jedną operację poświęcimy więcej czasu, to przy następnej trzeba go będzie nadrobić. Tak już jest, niestety.

Niestety, bo pewne czynności należy lub wręcz trzeba wykonywać powoli, inaczej będzie z tego więcej krzywdy niż pożytku. Do czynności takich na pewno należy jedzenie. Na nasze nieszczęście znakiem czasu w kulturze zachodniej jest to, że coraz częściej nie przywiązujemy do tego dostatecznej uwagi i bywa tak, że jadamy szybko i byle jak, a do tego byle co. Po to przecież są i temu służą powszechne dziś restauracje typu fast-food i im podobne lokale serwujące dania na wynos.

Mało kto ma czas i chęci, by delektować się posiłkiem - smakiem, konsystencją i aromatem. Jedzenie to paliwo, potrzebne nam by sprawnie funkcjonować. Do takiej roli sprowadza się nierzadko to, co powinno nam przynosić wytchnienie, przyjemność i zdrowie.

Jednak argumentów, które przemawiają na rzecz tego, aby poświęcić posiłkom więcej uwagi jest co najmniej kilka i warto je poznać, by przypomnieć sobie to, co być może kiedyś znaliśmy i lubiliśmy, a do czego warto wrócić.

*Poznaj smak. *Gdy jemy w pospiechu, tylko po to by zaspokoić głód, nie doceniamy tego, to znajduje się na talerzu. Wszystkie walory dania - jak apetyczny wygląd, smak czy aromat schodzą na drugi plan, jeśli w ogóle będziemy mieli czas je docenić. Gdy zwolnimy i poświęcimy dłuższą chwilę na delektowanie się posiłkiem odkryjemy w tym prawdziwą przyjemność, i dostrzeżemy, że jedzenie, szczególnie nowych potraw może być zwyczajnie interesujące.

dawi9ly

*Szczupła sylwetka. *Gdy jesteś bardzo głody i siadasz do posiłku, to zwykle go nie jesz, tylko pochłaniasz. Bardzo duże kawałki pokarmów trafiają do żołądka, które muszą zostać strawione, co jest nie lada wyzwaniem dla naszego organizmu. Ponadto warto pamiętać, że potrzeba ok. 20 minut by żołądek wysłał sygnał do mózgu, że już jest pełen. Gdy jesz w pospiechu istnieje spora szansa, że de facto zjesz o wiele więcej niż w rzeczywistości potrzebujesz. Jeśli uda Ci się odrobinę zwolnić i zaczniesz dokładniej żuć każdy kęs, to bardzo odciążysz własny żołądek, bo już wtedy rozpocznie się pierwszy, ważny etap trawienia i okaże się też, że poczujesz się syty przed spożyciem całej porcji.

dawi9ly

Lepszy wybór. Powolne jedzenie idzie w parze z degustacją, delektowaniem się smakami. Jest to o tyle dobre, że im większą wagę przywiązujesz do spokojnego spożywania posiłków, tym większa szansa, że intuicyjnie wybierzesz naturalne, zdrowe pożywienie.

*W towarzystwie. *Trudno o coś bardziej przyjemnego i relaksującego, jak spożywanie pysznych dań w miłym towarzystwie. Trudno byłoby to docenić, gdyby uczestnicy takiego spotkania mieli np. mniej niż 10 minut na zjedzenie wszystkiego co pojawi się na stole. Przecież nie o to w tym chodzi. Równie ważne obok jedzenia są nastrój, rozmowa, budowanie więzi i dobry humor.

*Odstresuj się. *Tak, tak. Odpowiednie nastawienie do jedzenia może pomóc nam spowolnić pędzące myśli. Dlatego warto przy okazji spożywania posiłku skoncentrować się tylko na tym, że jedzenie to przyjemność, to chwila wytchnienia, a powolne jedzenie służy naszemu zdrowiu i naszej sylwetce.

dawi9ly

Zdrowie. Na podstawie badań przeprowadzonych w Japonii stwierdzono, że szybkie jedzenie jest związane z opornością na insulinę. Insulinooporność zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i chorób serca. Jedzenie w pośpiechu wydaje się być również czynnikiem ryzyka w tzw. syndromie metabolicznym, inaczej zwanym syndromem X (połączenie objawów, takich jak wysokie ciśnienie krwi , otyłość, wysoki poziom cholesterolu i oporność na insulinę).

*Własne tempo. *W trakcie spożywania posiłku w towarzystwie innych osób często nieświadomie narzucamy sobie nienaturalne dla nas tempo jedzenia. Może to prowadzić do problemów z układem trawiennym, dlatego w takich sytuacjach starajmy się kontrolować i zawsze pamiętać - w tym wypadku wolniej znaczy lepiej.

Aleksandra Dwórznik

fot. Brand X Pictures/Thinkstock

dawi9ly
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dawi9ly
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj