Dlaczego powinieneś jeść powoli

Zwolnić tempo w dzisiejszych czasach, to rzecz wydawałoby się prawie niemożliwa. Jeśli na jedną operację poświęcimy więcej czasu, to przy następnej trzeba go będzie nadrobić. Tak już jest, niestety.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zwolnić tempo w dzisiejszych czasach, to rzecz wydawałoby się prawie niemożliwa. Jeśli na jedną operację poświęcimy więcej czasu, to przy następnej trzeba go będzie nadrobić. Tak już jest, niestety.

Niestety, bo pewne czynności należy lub wręcz trzeba wykonywać powoli, inaczej będzie z tego więcej krzywdy niż pożytku. Do czynności takich na pewno należy jedzenie. Na nasze nieszczęście znakiem czasu w kulturze zachodniej jest to, że coraz częściej nie przywiązujemy do tego dostatecznej uwagi i bywa tak, że jadamy szybko i byle jak, a do tego byle co. Po to przecież są i temu służą powszechne dziś restauracje typu fast-food i im podobne lokale serwujące dania na wynos.

Mało kto ma czas i chęci, by delektować się posiłkiem - smakiem, konsystencją i aromatem. Jedzenie to paliwo, potrzebne nam by sprawnie funkcjonować. Do takiej roli sprowadza się nierzadko to, co powinno nam przynosić wytchnienie, przyjemność i zdrowie.

Jednak argumentów, które przemawiają na rzecz tego, aby poświęcić posiłkom więcej uwagi jest co najmniej kilka i warto je poznać, by przypomnieć sobie to, co być może kiedyś znaliśmy i lubiliśmy, a do czego warto wrócić.

*Poznaj smak. *Gdy jemy w pospiechu, tylko po to by zaspokoić głód, nie doceniamy tego, to znajduje się na talerzu. Wszystkie walory dania - jak apetyczny wygląd, smak czy aromat schodzą na drugi plan, jeśli w ogóle będziemy mieli czas je docenić. Gdy zwolnimy i poświęcimy dłuższą chwilę na delektowanie się posiłkiem odkryjemy w tym prawdziwą przyjemność, i dostrzeżemy, że jedzenie, szczególnie nowych potraw może być zwyczajnie interesujące.

*Szczupła sylwetka. *Gdy jesteś bardzo głody i siadasz do posiłku, to zwykle go nie jesz, tylko pochłaniasz. Bardzo duże kawałki pokarmów trafiają do żołądka, które muszą zostać strawione, co jest nie lada wyzwaniem dla naszego organizmu. Ponadto warto pamiętać, że potrzeba ok. 20 minut by żołądek wysłał sygnał do mózgu, że już jest pełen. Gdy jesz w pospiechu istnieje spora szansa, że de facto zjesz o wiele więcej niż w rzeczywistości potrzebujesz. Jeśli uda Ci się odrobinę zwolnić i zaczniesz dokładniej żuć każdy kęs, to bardzo odciążysz własny żołądek, bo już wtedy rozpocznie się pierwszy, ważny etap trawienia i okaże się też, że poczujesz się syty przed spożyciem całej porcji.

Polecamy również:

Lepszy wybór. Powolne jedzenie idzie w parze z degustacją, delektowaniem się smakami. Jest to o tyle dobre, że im większą wagę przywiązujesz do spokojnego spożywania posiłków, tym większa szansa, że intuicyjnie wybierzesz naturalne, zdrowe pożywienie.

*W towarzystwie. *Trudno o coś bardziej przyjemnego i relaksującego, jak spożywanie pysznych dań w miłym towarzystwie. Trudno byłoby to docenić, gdyby uczestnicy takiego spotkania mieli np. mniej niż 10 minut na zjedzenie wszystkiego co pojawi się na stole. Przecież nie o to w tym chodzi. Równie ważne obok jedzenia są nastrój, rozmowa, budowanie więzi i dobry humor.

*Odstresuj się. *Tak, tak. Odpowiednie nastawienie do jedzenia może pomóc nam spowolnić pędzące myśli. Dlatego warto przy okazji spożywania posiłku skoncentrować się tylko na tym, że jedzenie to przyjemność, to chwila wytchnienia, a powolne jedzenie służy naszemu zdrowiu i naszej sylwetce.

Zdrowie. Na podstawie badań przeprowadzonych w Japonii stwierdzono, że szybkie jedzenie jest związane z opornością na insulinę. Insulinooporność zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i chorób serca. Jedzenie w pośpiechu wydaje się być również czynnikiem ryzyka w tzw. syndromie metabolicznym, inaczej zwanym syndromem X (połączenie objawów, takich jak wysokie ciśnienie krwi , otyłość, wysoki poziom cholesterolu i oporność na insulinę).

*Własne tempo. *W trakcie spożywania posiłku w towarzystwie innych osób często nieświadomie narzucamy sobie nienaturalne dla nas tempo jedzenia. Może to prowadzić do problemów z układem trawiennym, dlatego w takich sytuacjach starajmy się kontrolować i zawsze pamiętać - w tym wypadku wolniej znaczy lepiej.

Aleksandra Dwórznik

fot. Brand X Pictures/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał