Dieta przy chorobie wrzodowej
Czy przy chorobie wrzodowej dwunastnicy spowodowanej zakażeniem helicobacter pylori wskazana jest jakaś dieta? Słyszałem na ten temat różne opinie. Co z mlekiem? Czytałem, że na dłuższą metę jest szkodliwe, czy to prawda?
Dieta w chorobie wrzodowej dwunastnicy powinna być lekkostrawna i ograniczać ilość substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
• Posiłki powinny być gotowane w sposób tradycyjny lub na parze i podawane lekko ciepłe tak, by dodatkowo nie drażnić przewodu pokarmowego.
• Należy zrezygnować z produktów zawierających dużą ilość błonnika (ciemne pieczywo, kasze, ciemny ryż i makaron, warzywa i owoce, orzechy) na korzyść pieczywa pszennego, najlepiej lekko czerstwego.
• Owoce i warzywa należy spożywać rozdrobnione i gotowane. Owoce zawierające drobne ziarenka (truskawki, maliny, kiwi, jagody) powinny być dodatkowo przetarte lub zmiksowane.
• Należy unikać spożywania produktów o działaniu wzdymającym tj. warzywa kapustne i strączkowe.
• Należy wiebierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu – mleko 1,5% tłuszczu, jogurt naturalny, serek wiejski, chudy ser twarogowy.
• Należy wybierać chude mięso drobiowe i ryby, najlepiej jeść je gotowane.
• Tłuszcz w diecie powinien występować jako niewielki dodatek w postaci masła np. do smarowania pieczywa lub oleju roślinnego, jako dodatek do gotowanych warzyw lub gotowanych dań mięsnych.
• Zabrania się picia kawy, mocnej herbaty, a także alkoholu.
• Należy także unikać pokarmów drażniących tj. dania pikantne, kwaśne, słodkie lub gorące.
• Posiłki powinny być spożywane regularnie, w mniejszych objętościowo porcjach, ale często.
Dieta powinna być dostosowana do aktualnego stanu zaostrzenia lub złagodzenia objawów choroby tak, by nie dopuścić do niedoborów pokarmowych na skutek zbyt restrykcyjnych ograniczeń żywieniowych.