Trwa ładowanie...

Dieta na stres

Tempo życia, nadmiar obowiązków, brak równowagi między życiem zawodowym, a prywatnym... to wszystko sprawia, że coraz więcej osób żyje w nieustannym stresie. Ciągłe napięcie emocjonalne nie tylko niekorzystnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie, ale może powodować spadek odporności organizmu i być przyczyną wielu poważnych dolegliwości. Ze stresem można walczyć na wiele sposobów. Pomocny będzie ruch i ćwiczenia relaksacyjne. Konieczna jest też umiejętność odreagowywania emocji i wypoczywania. W walce ze stresem niezwykle pomocna jest także dieta. Dobrze skomponowane dania i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych to podstawa.

Dieta na stresŹródło: 123RF
d16jr38
d16jr38

Tempo życia, nadmiar obowiązków, brak równowagi między życiem zawodowym a prywatnym - to wszystko sprawia, że coraz więcej osób żyje w nieustannym stresie. Ciągłe napięcie emocjonalne nie tylko niekorzystnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie, ale może powodować spadek odporności organizmu i być przyczyną wielu poważnych dolegliwości. Ze stresem można walczyć na wiele sposobów. Pomocny będzie ruch i ćwiczenia relaksacyjne. Konieczna jest też umiejętność odreagowywania emocji i wypoczywania. W walce ze stresem niezwykle pomocna jest także dieta. Dobrze skomponowane dania i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych to podstawa.

Zdaniem ekspertów największym problemem jest nieregularne jadanie posiłków.
- Od zawsze obserwuję zależność, że osoby, które nie jedzą w ciągu dnia, z reguły objadają się popołudniami. Kiedy w pracy jesteśmy zestresowani, najczęściej nie zwracamy uwagi na swoje żywienie, a nierzadko w ogóle nie poświęcamy czasu na pełnowartościowy posiłek, a jedynie wypijamy napoje z kofeiną. Po powrocie do domu pojawia się tzw. "wilczy apetyt" i jest w stanie pochłonąć ogromne ilości jedzenia - tłumaczy dietetyk medyczny Dominika Dietrich-Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.
Specjalistka zobrazowała popularny jadłospis przeciętnego Polaka. Na obiad większość z nas jada makarony z gotowymi sosami, w ramach nagrody pochłania słodycze, a z nudów sięgamy po kaloryczne przekąski. Do tego późne kolacje i zazwyczaj małowartościowy sen, kiedy to organizm zamiast się regenerować, zmuszony jest do ciężkiej pracy jaką jest trawienie. Rano wstajemy zmęczeni, niewyspani, nie mamy czasu na śniadanie i koło się zamyka.

Ta sytuacja obrazuje system żywienia, który niestety dla wielu osób jest codziennością. Lekceważymy ją, tymczasem może ona prowadzić do bardzo poważnych dolegliwości.
- Konsekwencje mogą być rozmaite. Po pierwsze: nadwaga i otyłość. Pojawia się też złe samopoczucie psychiczne, wywołane zarówno niezdrową dietą i złymi nawykami żywieniowym, jak i przez niekorzystne zmiany sylwetki - tłumaczy dietetyczka. Kolejne skutki to bezsenność, zmęczenie w ciągu dnia, refluks. Uboga w witaminy i minerały dieta oznacza też niedobór energii i podatność organizmu na wiele chorób.

O ile nieodpowiednia dieta może być źródłem poważnych problemów ze stresem, o tyle dobrze zbilansowane posiłki mogą wydatnie pomóc się z nim uporać.
- Odstresowująca żywność to taka, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin. Posiłki powinny być dostarczane regularnie, co 3 - 4 godziny, a płyny wypijane między posiłkami, nie powinny zawierać cukru - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Pamiętajmy też, że kawa - po którą sięgamy najczęściej - nie jest płynem nawadniającym. Czarna zakwasza organizm, co także przyczynia się do zwiększenia zmęczenia i stresu.

d16jr38

Menu dla osób zestresowanych i zmęczonych powinno być szczególnie bogate w potas, magnez, witaminę C i węglowodany.
- Osobom zestresowanym poleca się produkty zawierające potas, który obniża poziom ciśnienia krwi. Mogą w tym pomóc zielone koktajle wypijane na kolację, np. z dodatkiem selera naciowego, który obniża stężenie hormonów, które powodują kurczenie się naczyń krwionośnych. Potas, który równocześnie reguluje pracę serca i dba o równowagę kwasowo-zasadową w organizmie znajdziemy m.in. w kakao, czekoladzie, suszonych morelach, pestkach dyni, orzechach arachidowych i włoskich, białej fasoli, pomidorach (zwłaszcza w koncentracie), ziemniakach, bananach czy natce pietruszki.

Orzechy, migdały i ziarna dostarczą z kolei sporej dawki magnezu. Jego niedobór powoduje bezsenność, nadmierną nerwowość i pobudliwość.
- Magnez znajdziemy w orzechach, produktach zbożowych, a także w ciemnej czekoladzie i kakao. Warto też sięgać po rośliny strączkowe - dodaje ekspertka.

Nie zapominajmy też o witaminie C. To najważniejsze witamina wspomagająca układ immunologiczny. Jej brak w diecie może prowadzić do infekcji i ogólnego przemęczenia organizmu.
- Osoby żyjące w stresie powinny spożywać jak najwięcej produktów zawierających witaminę C. Jej doskonałym źródłem są: czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, chrzan, brukselka, kapusta włoska i oczywiście owoce cytrusowe.

Nie mniejsze znaczenie dla walki ze stresem od witamin i mikroelementów mają węglowodany złożone. Dodają bowiem sił i energii, ponadto są doskonałym paliwem dla mózgu. Przede wszystkim jednak podnoszą poziom hormonów szczęście - serotoniny, dzięki którym łatwiej nam się zrelaksować i odpocząć. Znajdziemy je m.in. w brązowym ryżu, kaszy gryczanej, pęczaku czy pieczywie z pełnego ziarna.

d16jr38

Komponując antystresowe posiłki, pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej wartościowe produkty nie uczynią cudów, jeśli zapomnimy o podstawowej zasadzie - niewielkie porcje dostarczane organizmowi regularnie!

AD/mp/WP Kuchnia

d16jr38
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
Więcej tematów