Czy "surowizna" tuczy?

Czy jedzenie surowych produktów (sushi, owoce, warzywa) - jest zdrowe i nie grozi "zyskaniem" zbędnych kilogramów?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Surowe owoce i warzywa są zdrowym i naturalnym pożywieniem, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu i w zasadzie nie grożą zyskaniem zbędnych kilogramów. Surowe warzywa są niskokaloryczne więc na pewno nie spowodują wzrostu wagi. Są naturalnym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, które są niezbędnie do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce niestety są również źródłem cukrów prostych, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu wagi. 2-3 porcje surowych owoców są ilością bezpieczną. Jeśli chodzi o sushi, to sprawa się już trochę komplikuje, ponieważ nie jest to tylko surowa ryba czy warzywa, ale również biały ryż, który jest dosyć kaloryczny. Poza tym inne dodatki, których używa się do przygotowania sushi mogą być także bardzo kaloryczne. Można ulec wrażeniu, że mała porcja, to mało kalorii. Jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę proponuję traktować to danie jak coś wyjątkowego i jadać nie częściej niż raz w miesiącu oraz wybierać porcje bez tuczących dodatków
(avokado, żółtko jaja, majonez, tłuste ryby). Aby organizm w pełni mógł wykorzystać składniki odżywcze znajdujące się w surowych produktach należy pamiętać o dokładnym żuciu każdego kęsa.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia