Czy "surowizna" tuczy?

Czy jedzenie surowych produktów (sushi, owoce, warzywa) - jest zdrowe i nie grozi "zyskaniem" zbędnych kilogramów?

Czy "surowizna" tuczy?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Surowe owoce i warzywa są zdrowym i naturalnym pożywieniem, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu i w zasadzie nie grożą zyskaniem zbędnych kilogramów. Surowe warzywa są niskokaloryczne więc na pewno nie spowodują wzrostu wagi. Są naturalnym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, które są niezbędnie do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce niestety są również źródłem cukrów prostych, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu wagi. 2-3 porcje surowych owoców są ilością bezpieczną. Jeśli chodzi o sushi, to sprawa się już trochę komplikuje, ponieważ nie jest to tylko surowa ryba czy warzywa, ale również biały ryż, który jest dosyć kaloryczny. Poza tym inne dodatki, których używa się do przygotowania sushi mogą być także bardzo kaloryczne. Można ulec wrażeniu, że mała porcja, to mało kalorii. Jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę proponuję traktować to danie jak coś wyjątkowego i jadać nie częściej niż raz w miesiącu oraz wybierać porcje bez tuczących dodatków
(avokado, żółtko jaja, majonez, tłuste ryby). Aby organizm w pełni mógł wykorzystać składniki odżywcze znajdujące się w surowych produktach należy pamiętać o dokładnym żuciu każdego kęsa.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów