Czy "surowizna" tuczy?
Czy jedzenie surowych produktów (sushi, owoce, warzywa) - jest zdrowe i nie grozi "zyskaniem" zbędnych kilogramów?
Surowe owoce i warzywa są zdrowym i naturalnym pożywieniem, którego nie powinno zabraknąć w naszym menu i w zasadzie nie grożą zyskaniem zbędnych kilogramów. Surowe warzywa są niskokaloryczne więc na pewno nie spowodują wzrostu wagi. Są naturalnym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika, które są niezbędnie do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce niestety są również źródłem cukrów prostych, które spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu wagi. 2-3 porcje surowych owoców są ilością bezpieczną. Jeśli chodzi o sushi, to sprawa się już trochę komplikuje, ponieważ nie jest to tylko surowa ryba czy warzywa, ale również biały ryż, który jest dosyć kaloryczny. Poza tym inne dodatki, których używa się do przygotowania sushi mogą być także bardzo kaloryczne. Można ulec wrażeniu, że mała porcja, to mało kalorii. Jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę proponuję traktować to danie jak coś wyjątkowego i jadać nie częściej niż raz w miesiącu oraz wybierać porcje bez tuczących dodatków
(avokado, żółtko jaja, majonez, tłuste ryby). Aby organizm w pełni mógł wykorzystać składniki odżywcze znajdujące się w surowych produktach należy pamiętać o dokładnym żuciu każdego kęsa.