Co zamiast małej czarnej?

Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać.

Obraz

/ 10Zamiast małej czarnej

Obraz
© sxc.hu

Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać...

/ 10Americano

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Duża kawa przygotowana na bazie espresso lub podwójnego espresso rozcieńczana gorącą wodą. Może być serwowana z dodatkiem mleka. Jest to najlepszy sposób serwowania dużej czarnej z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki tej metodzie kawa jest pozbawiona szkodliwych substancji alkaloidów, które powstają w trakcie długiego parzenia espresso.

/ 10Café au lait

Obraz
© Rayes/Photodisc/Thinkstock

Mieszanka espresso i niespienionego ciepłego mleka. Szczególnie polecana jako kawa niskodrażniąca. Formą Café au lait jest wersja "nowoorleańska" - oparta na niespienionym mleku oraz niewielkiej domieszce startej suchej cykorii. W efekcie otrzymujemy mocną i cierpką warstwę smakową.

/ 10Cappuccino

Obraz
© sxc.hu

Klasyczne cappuccino jest przygotowane na standardowym espresso i podawane w filiżance do 180 ml. Składa się z trzech równych sobie objętości: espresso, podgrzanego mleka i gęstej mlecznej piany. Według standardów włoskich, powinna ona mieć grubość około 2 cm, bez widocznych pęcherzy powietrza.

/ 10Espresso

Obraz
© sxc.hu

Jeden z najczęściej stosowanych sposobów parzenia kawy. Proces ekstrakcji polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem 9-15 barów około 30 ml wody o temperaturze 90 st. C przez warstwę dobrze zmielonej i ubitej kawy. O dobrym przyrządzeniu espresso świadczy okazała, gęsta i niezwykle aromatyczna crema.

/ 10Espresso

Obraz
© sxc.hu

Espresso koniecznie należy podawać w ciepłej filiżance. Dodatkiem może być mała szklanka wody, która pozwala dokładnie oczyścić kubki smakowe przed degustacją. Podawana także z cukrem, cynamonem bądź wanilią. Stanowi podstawę do wielu innych napojów kawowych (Latte, Cappuccino).

/ 10Café Frappé

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Pochodzi z Grecji i oprócz tego, że pobudza ma właściwości orzeźwiające. Jest wiele sposobów jej przygotowywania. Charakterystyczny dla wszystkich jest dodatek cukru i lodu. Odmianą kawy mrożonej jest espresso freddo, czy cappuccino freddo, które powstają na bazie Lungo (espresso z większej ilości wody), zmieszane w shakerze z lodem i pokryte gęstą pianką.

/ 10Irish Coffee

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

W latach 50-tych minionego wieku, aby rozgrzać pasażerów portu lotniczego w San Francisco, do kawy dodawano odrobinę alkoholu. Na dno wysokiej szklanki wlewamy czarną kawę, a po niej dodajemy odrobinę whiskey i niewielką ilość cukru. Na wierzchu powinna znaleźć się bita śmietanka, którą należy dodać w taki sposób, aby warstwy były wyraźnie oddzielone.

/ 10Latte macchiatto

Obraz
© sxc.hu

Po włosku oznacza "splamione mleko". By dobrze ją przygotować, należy najpierw spienić mleko i wlać do szklanki. Później parzymy espresso i delikatnie wlewamy cienkim strumieniem na środek. Dzięki tej technice wlewania espresso powstanie trójwarstwowy napój mleczny. Podawać należy w przezroczystej wysokiej szklance o grubych ściankach i długą łyżką. Dla wzbogacenia smaku można dodać syrop, posypkę czekoladową lub kakao.

10 / 10Mocha

Obraz
© flickr.com/zitona/cc 2.0/at

Odmiana Latte, której nazwa pochodzi od portu Mocha w Jemenie. Stąd właśnie sprowadzana jest arabika o wyjątkowo czekoladowych walorach (Yemen Mocha Matari). Na jej bazie powinna być sporządzana każda Mocha. Przyrządzone espresso należy zalać dwa razy większą ilością niespienionego gorącego mleka oraz ciemnej czekolady. Często serwowana w wysokiej szklance i wykończona porcją bitej śmietany.

qk

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany