Co zamiast małej czarnej?
Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać.
Zamiast małej czarnej
Kawie przypisywano niegdyś znaczenie magiczne. Była środkiem pokrzepiającym, pobudzającym medytacje religijne i zapalającym do walki. Leczono nią obrzęki, podagrę, migrenę, depresje nerwowe i szkorbut. Obecnie miłośnicy tego napoju mają w czym wybierać...
Americano
Duża kawa przygotowana na bazie espresso lub podwójnego espresso rozcieńczana gorącą wodą. Może być serwowana z dodatkiem mleka. Jest to najlepszy sposób serwowania dużej czarnej z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki tej metodzie kawa jest pozbawiona szkodliwych substancji alkaloidów, które powstają w trakcie długiego parzenia espresso.
Café au lait
Mieszanka espresso i niespienionego ciepłego mleka. Szczególnie polecana jako kawa niskodrażniąca. Formą Café au lait jest wersja "nowoorleańska" - oparta na niespienionym mleku oraz niewielkiej domieszce startej suchej cykorii. W efekcie otrzymujemy mocną i cierpką warstwę smakową.
Cappuccino
Klasyczne cappuccino jest przygotowane na standardowym espresso i podawane w filiżance do 180 ml. Składa się z trzech równych sobie objętości: espresso, podgrzanego mleka i gęstej mlecznej piany. Według standardów włoskich, powinna ona mieć grubość około 2 cm, bez widocznych pęcherzy powietrza.
Espresso
Jeden z najczęściej stosowanych sposobów parzenia kawy. Proces ekstrakcji polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem 9-15 barów około 30 ml wody o temperaturze 90 st. C przez warstwę dobrze zmielonej i ubitej kawy. O dobrym przyrządzeniu espresso świadczy okazała, gęsta i niezwykle aromatyczna crema.
Espresso
Espresso koniecznie należy podawać w ciepłej filiżance. Dodatkiem może być mała szklanka wody, która pozwala dokładnie oczyścić kubki smakowe przed degustacją. Podawana także z cukrem, cynamonem bądź wanilią. Stanowi podstawę do wielu innych napojów kawowych (Latte, Cappuccino).
Café Frappé
Pochodzi z Grecji i oprócz tego, że pobudza ma właściwości orzeźwiające. Jest wiele sposobów jej przygotowywania. Charakterystyczny dla wszystkich jest dodatek cukru i lodu. Odmianą kawy mrożonej jest espresso freddo, czy cappuccino freddo, które powstają na bazie Lungo (espresso z większej ilości wody), zmieszane w shakerze z lodem i pokryte gęstą pianką.
Irish Coffee
W latach 50-tych minionego wieku, aby rozgrzać pasażerów portu lotniczego w San Francisco, do kawy dodawano odrobinę alkoholu. Na dno wysokiej szklanki wlewamy czarną kawę, a po niej dodajemy odrobinę whiskey i niewielką ilość cukru. Na wierzchu powinna znaleźć się bita śmietanka, którą należy dodać w taki sposób, aby warstwy były wyraźnie oddzielone.
Latte macchiatto
Po włosku oznacza "splamione mleko". By dobrze ją przygotować, należy najpierw spienić mleko i wlać do szklanki. Później parzymy espresso i delikatnie wlewamy cienkim strumieniem na środek. Dzięki tej technice wlewania espresso powstanie trójwarstwowy napój mleczny. Podawać należy w przezroczystej wysokiej szklance o grubych ściankach i długą łyżką. Dla wzbogacenia smaku można dodać syrop, posypkę czekoladową lub kakao.
Mocha
Odmiana Latte, której nazwa pochodzi od portu Mocha w Jemenie. Stąd właśnie sprowadzana jest arabika o wyjątkowo czekoladowych walorach (Yemen Mocha Matari). Na jej bazie powinna być sporządzana każda Mocha. Przyrządzone espresso należy zalać dwa razy większą ilością niespienionego gorącego mleka oraz ciemnej czekolady. Często serwowana w wysokiej szklance i wykończona porcją bitej śmietany.
qk