WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię

Curry to nazwa charakterystycznej potrawy kuchni indyjskiej. Istnieje wiele jej odmian: curry z kurczaka, zielone tajskie curry, czerwone curry, brązowe curry ze Sri Lanki. Każde z nich ma inną kompozycje przypraw, ucieranych za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Na Zachodzie nazwa "curry" kojarzy się raczej ze sproszkowaną mieszanką przypraw. Co ciekawe, zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów i w samych Indiach do niedawna był rzadko spotykany. Pamiętajmy, że ta przyprawa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i światło dlatego trzymajmy ją zawsze w zamknięciu i z dala od źródeł światła.

Indyk w sosie curryIndyk w sosie curry
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • filet z indyka - 400 g
  • 3 łyżki oleju
  • czerwona papryka, pieprz czarny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 szklanki rosołu (może być bulion warzywny lub woda)
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 duży ziemniak
  • czarny pieprz
  • łyżeczka sosu sambal oelek lub łyżeczka czerwonej pasty curry - dla osób lubiących ostre curry (do dostania w kuchniach świata lub większych supermarketach)

Przepis

  • Indyka myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. W miseczce mieszamy olej z łyżeczką czerwonej papryki i 2 szczyptami pieprzu. Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
  • Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Odkładamy na bok. Wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Smażymy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Ciągle mieszając dodajemy kminek i kurkumę i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
  • Dodajemy rosół, curry, mrożoną włoszczyznę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeżeli lubimy ostre dania możemy również dodać sos sambal oelek lub czerwoną pastę curry.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (po upływie 15 minut dodajemy kawałki indyka). Pamiętajmy, aby od czasu do czasu mieszać curry sprawdzając czy się nie przypala.
  • Curry podajemy z ryżem basmati lub kaszą kuskus i posypujemy posiekana natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw