Curry z indyka i warzyw. Aromat wypełni całą kuchnię
Curry to nazwa charakterystycznej potrawy kuchni indyjskiej. Istnieje wiele jej odmian: curry z kurczaka, zielone tajskie curry, czerwone curry, brązowe curry ze Sri Lanki. Każde z nich ma inną kompozycje przypraw, ucieranych za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Na Zachodzie nazwa "curry" kojarzy się raczej ze sproszkowaną mieszanką przypraw. Co ciekawe, zwyczaj mielenia przypraw "na zapas" został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów i w samych Indiach do niedawna był rzadko spotykany. Pamiętajmy, że ta przyprawa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i światło dlatego trzymajmy ją zawsze w zamknięciu i z dala od źródeł światła.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- filet z indyka - 400 g
- 3 łyżki oleju
- czerwona papryka, pieprz czarny
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1,5 szklanki rosołu (może być bulion warzywny lub woda)
- pół opakowania mrożonej włoszczyzny
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 duży ziemniak
- czarny pieprz
- łyżeczka sosu sambal oelek lub łyżeczka czerwonej pasty curry - dla osób lubiących ostre curry (do dostania w kuchniach świata lub większych supermarketach)
- Indyka myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. W miseczce mieszamy olej z łyżeczką czerwonej papryki i 2 szczyptami pieprzu. Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
- Kawałki indyka mieszamy z marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Odkładamy na bok. Wrzucamy kawałki indyka na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia. Smażymy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Ciągle mieszając dodajemy kminek i kurkumę i pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
- Dodajemy rosół, curry, mrożoną włoszczyznę i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Jeżeli lubimy ostre dania możemy również dodać sos sambal oelek lub czerwoną pastę curry.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut (po upływie 15 minut dodajemy kawałki indyka). Pamiętajmy, aby od czasu do czasu mieszać curry sprawdzając czy się nie przypala.
- Curry podajemy z ryżem basmati lub kaszą kuskus i posypujemy posiekana natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze