Chłodnik z zielonych warzyw
Pyszna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika.
Koper, ogórek i dymka, czyli wiosenna kuchnia Jana Kuronia. Kucharz przygotował potrawy z koprem, ogórkiem i dymką w roli głównej. Na stole pojawiło się tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim, smażone faszerowane ogórki oraz chłodnik z zielonych warzyw.
Chłodnik z zielonych warzyw
Składniki:
4 łyżki oliwy
3 dymki wraz ze szczypiorem
Pęczek zielonych szparagów
300g groszku cukrowego
1 mała zielona cukinia
200 g świeżego szpinaku
3 ogórki gruntowe
1 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
Sól, pieprz, ewentualnie parmezan do smaku i dekoracji
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę. Posiekaj z grubsza dymki (szczypior odłóż), szparagi, groszek cukrowy oraz cukinię. Pokrojone składniki smaż na małym ogniu przez kilka minut. Całość zalej wywarem, dodaj szpinak, obrane i pokrojone ogórki, dopraw octem, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości składników. Następnie całość zmiksuj, odstaw do przestygnięcia i przełóż na godzinę do lodówki. W wersji niewegańskiej serwuj z płatkami parmezanu. POLECAMY RÓWNIEŻ: