Askorbinian sodu - E301

Askorbinian sodu, pomimo tego, że z nazwy brzmi bardzo niezdrowo, zawiera w sobie aż 889 mg czystej witaminy C! Jest to kolejny związek chemiczny stosowany w produkcji spożywczej, który nie wpływa szkodliwie na nasz organizm. Sprawdźmy, w w jakich produktach występuje E301.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Askorbinian sodu występuje na liście związków chemicznych o symbolu E. Są to wszystkie substancje dodawane do żywności, które dopuszczone zostały do użytku przez instytucje Unii Europejskiej. E301 widnieje w grupie przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Antyoksydanty opóźniają proces utleniania, natomiast regulatory zmieniają kwasowość produktów spożywczych. Wśród grupy związków o symbolach E300-E400 są także: kwas askorbinowy, kwas cytrynowy czy kwas fosforowy.

E301 jest organicznym związkiem chemicznym, solą kwasu askorbinowego i sodu. Otrzymujemy go w procesie fermentacji glukozy przez bakterie, a następnie utleniania. Askorbinian sodu, oprócz właściwości przeciwutleniających, jest również odczynnikiem chemicznym. 1 g askorbinianu sodu zawiera 889 mg witaminy C oraz 111 mg sodu. Jest on mniej kwaśny od czystego kwasu askorbinowego, dlatego łagodniej wpływa na przewód pokarmowy i zęby. Askorbinian sodu w naturalnym środowisku występuje w warzywach i owocach.

E301 stosowany jest jako przeciwutleniacz. Wzmacnia on również smak przy produkcji chleba oraz hamuje brązowienie owoców. Ma również właściwości stabilizujące.

W jakich produktach znajdziemy E301?

  1. nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki,
  2. pakowane świeże mięso mielone,
  3. zagęszczone mleko i mleko w proszku,
  4. owoce i warzywa pakowane do puszek,
  5. owoce i warzywa w słoikach,
  6. nieprzetworzone owoce i warzywa,
  7. obrane, nieprzetworzone ziemniaki,
  8. niektóre rodzaje chleba,
  9. świeże makarony,
  10. żywność dla dzieci,
  11. soki i napoje ze świeżych warzyw i owoców dla dzieci,
  12. herbatniki, suchary,
  13. napoje niskoalkoholowe (piwo),
  14. kompoty owocowe,
  15. słód.

E301 znalazł również swoje zastosowanie w produkcji kosmetyków, m.in. szminek.

Skutki uboczne stosowania askorbinianu sodu

Askorbinian sodu jest uważany za substancję nieszkodliwą dla naszego zdrowia. Z organizmu wydalany jest z moczem, ale tylko po uzyskaniu maksymalnego stężenia kwasu askorbinowego w organizmie. Dzienna dopuszczalna dawka wynosi 15 mg askorbinianu sodu na każdy kilogram masy ciała.

Czy wiesz, że...

Askorbinianem sodu leczy się Wirus Ebola oraz ptasią grypę. Stosujemy go także w przypadku zwykłej grypy, gdzie C301 podajemy dożylnie. Askorbinian sodu wpływa na naszą odporność prawie tak samo jak witamina C.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości