7 najzdrowszych ryb

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale które z nich są najlepsze? Te, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i pierwiastki. Oto 7 najzdrowszych gatunków.

Obraz

/ 7Łosoś

Obraz
© 123RF

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale które z nich są najlepsze? Te, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i pierwiastki. Oto 7 najzdrowszych gatunków.

Zacznijmy od łososia. To ryba szlachetna, smaczna i zdrowa - nieprzypadkowo uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3. W 100 g ma ich 1200 mg. Zawiera też dużo witamin z grupy B, szczególnie B6 - jej niedobór może powodować anemię, ma też wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i systemu odpornościowego oraz B12 (jej brak powoduje zaburzenia w układzie krwiotwórczym, zawroty głowy oraz problemy skórne).
Zawiera też witaminy D i E (ta ostatnia nazywana jest "eliksirem młodości") oraz magnez, selen, fosfor, potas, jod.

Smakuje wybornie upieczony (np. z dodatkiem szynki parmeńskiej) albo ugotowany na parze i podany z pomidorowym bądź bazyliowym pesto.

Tekst: (EPN)/(kg), kuchnia.wp.pl

/ 7Śledź

Obraz
© 123RF

Pod względem obecności kwasów omega-3 bije łososia na głowę - ma ich 1600 mg w 100 g. Cenne witaminy w śledziach to E, A, D i te z grupy B. To także bardzo dobre źródło żelaza, cynku i fosforu.

Spożywanie śledzi chroni nas przed miażdżycą, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i układ kostny, reguluje ciśnienie, obniża cholesterol, zwiększa odporność, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Badania naukowe wykazały, że jedzenie tej ryby poprawia koncentrację i samopoczucie, zapewniając dobry nastrój.

Zrezygnujmy z kalorycznego śledzia w śmietanie. Podajmy go w sałatce. Pasuje do kukurydzy, czerwonej kapusty, jabłka, papryki i cebuli.

/ 7Tuńczyk

Obraz
© 123RF

Naukowcy z uczelni w Seattle wzięli tę rybę pod lupę i odkryli, że jej spożywanie chroni nas przed chorobami serca. Dzieje się tak za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.

Trzeba go jeść minimum dwa razy w tygodniu. Tuńczyk jest najzdrowszy, gdy go pieczemy albo grillujemy.

Kupujmy go w kawałkach, z wody albo porcję ryby, którą warto podać w formie szaszłyków bądź z dodatkiem aromatycznego sosu, np. paprykowego.

/ 7Sardynki

Obraz
© 123RF

Pod względem ilości kwasów omega-3 nie mają sobie równych - zawierają ich aż 3700 mg w 100 g! To sprawia, że są bardzo skuteczną i naturalną bronią przeciw chorobom serca.

W sardynkach znajduje się też witamina D (której niedostateczna podaż sprzyja rozwojowi wielu chorób; na jej niedobór cierpi 9 na 10 osób), witaminy B12, B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Cenne pierwiastki w sardynkach to selen, fosfor, wapń, miedź.

Z sardynek zrobimy pyszną pastę na kanapki - wystarczy rozgnieść je widelcem z dodatkiem masła. Smakuje wybornie podana z pieczywem pełnoziarnistym i posypana szczypiorkiem oraz ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

/ 7Pstrąg

Obraz
© Fotolia

Najlepiej wybrać pstrąga tęczowego, który w Polsce jest cenioną rybą hodowlaną. Zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Ma przy tym chude mięso, zawiera witaminę A, E i D, selen i jod.

Jego spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom, miażdżycy, a nawet przeciwdziała niepłodności. Jeśli pstrąg na stałe trafi do naszego jadłospisu, zaobserwujemy polepszenie samopoczucia i lepszą kondycję skóry.

Bardzo smaczny jest pstrąg podany z dodatkiem porów, oliwek, ziół. Warto zrobić z niego pastę kanapkową albo rybny tatar.

/ 7Dorsz

Obraz
© Fotolia

Bardzo dobre źródło białka, selenu, witamin z grupy B, A i D. Spożywanie dorsza dobrze wpływa na stan skóry (m.in. zapobiega rozwojowi zmarszczek), chroni nas przed anemią, obniża wysoki poziom cholesterolu.

Z wątroby dorsza atlantyckiego pozyskuje się cenny tran, który doskonale wpływa na pracę mózgu, korzystnie oddziałuje na narząd wzroku, wzmacnia organizm, chroniąc nas przed infekcjami, wzmacnia kości i może ochronić nas przed rozwojem nowotworów. Jedzenie dorsza to dobry sposób, by ustrzec się przed schorzeniami serca.

Przepyszny jest usmażony albo upieczony i podany z maślanym sosem oraz kaparami. Bardzo dobrze smakuje z pomidorami.

/ 7Makrela

Obraz
© Fotolia

Znakomite źródło kwasów omega-3 i omega-6, jednak najbardziej wartościowy w makreli jest selen. To cenny pierwiastek, który chroni nas przed wirusami i bakteriami, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, reguluje poziom hormonów tarczycowych.

Selen wchodzi w skład ponad 20 enzymów mających wpływ na funkcjonowanie organizmu. To pierwiastek potrzebny kobietom w ciąży i w okresie menopauzy. W makreli znajdziemy też witaminę A, E i D, cynk i miedź.

Makrela niekoniecznie musi być wędzona. Możemy ją upiec z dodatkiem czosnku i ziół, skropioną oliwą z oliwek. Podawać ze świeżymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna