5 faktów na temat jadalnych kasztanów

Przez wielu uważane za jeden z bardziej wyszukanych dodatków do dań i deserów. Pod błyszczącą, ciemnobrązową łupiną skrywają smak przypominający nieco orzechy - można je bowiem opisać jako lekko mączne i słodkie rarytasy. W sezonie jesiennym warto sięgać po te produkty nie tylko ze względu na ciekawość, ale również dla poprawy zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Oto kilka faktów na temat jadalnych kasztanów.

Wolne od glutenu

Dobra wiadomość dla osób, które ze względu na nietolerancję pokarmową musiały wyeliminować ze swojej diety produkty z glutenem w składzie. Jadalne kasztany pozbawione są tej mieszaniny białek roślinnych, dlatego mogą być swobodnie spożywane przez osoby dotknięte celiakią.

Potężne źródło antyoksydantów

Jadalne kasztany różnią się od swoich "kuzynów" orzechów dużą zawartością przeciwutleniaczy oraz witamin. Cenną informacją jest fakt, że 100 g tych produktów zawiera tyle samo witaminy C co 100 g cytryny. Dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom.

Dodają energii

Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek". Rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Chińczycy wierzą bowiem, że to nerki są głównym źródłem energii dla ciała, a więc jeśli te pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.

Zmniejszają poziom cholesterolu

Kasztany zawierają około 1/5 zalecanej porcji dziennego spożycia błonnika, który jest niezbędny, aby pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty te również bogate są w także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwasy palmitolejowy, co według naukowców może prowadzić do do zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu i tym samym redukcji "złego".

Przyjazne kobietom w ciąży i nie tylko

Ze względu na sporą dawkę kwasu foliowego, ten rodzaj przekąsek poleca się osobom, które cierpią na niedobór tego składnika, a także przyszłym mamom. Odpowiada bowiem za zapobieganie wadom neurologicznym u płodu. Jadalne kasztany mają też sporo potasu, dlatego polecane są osobom uprawiającym sporty. Zawierają także lecytynę, która świetnie wpływa na pamięć oraz spore pokłady magnezu, żelaza, potasu i witaminy B1, B2 oraz E, która ze względu na swoje właściwości nazywana jest witaminę młodości.

Znakomicie nadają się do różnego rodzaju mięs, zup, sałatek, słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski. Na początek najlepiej spróbować klasyka, czyli kasztanów pieczonych na ruszcie. Można je również spożywać na surowo, gotowane, pieczone w piekarniku lub na grillu, duszone i prażone. Przed włożeniem do pieca czy piekarnika każdy z nich należy przekłuć np. igłą w kilku miejscach lub naciąć łupinkę wzdłuż lub na krzyż, gdyż w przeciwnym razie pękają i z hukiem wyskakują do góry. Jadalne kasztany najlepiej smakują na gorąco i w takiej formie nasz organizm doskonale je przyswaja.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie