Żurek w chlebie własnego wypieku

Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest upieczenie chleba samodzielnie. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.

Żurek w chlebie własnego wypiekuŻurek w chlebie własnego wypieku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 litr wywaru z rosołu
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
  • 2 białe kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek

Chleb:

  • 70 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do chleba staropolskiego
  • rzeżucha zielona

Przepis

  • Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek, gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem, żeby puściła soki.
  • Po ugotowaniu wyjmuję boczek, kiełbasę i kroję na kawałki.
  • Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozgnieciony i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek i kiełbasę.
  • Podaję żurek w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chleb:

  • Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie - pół szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól i przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta, które posłużą jako uchwyt.
  • Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut. Temperatura początkowa - 250 stopni, po 10 minutach zmniejszam na 180 stopni.
  • Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, żeby się podsuszył i żurek nie przeciekał. Przed padaniem wlewam żurek, podaję z rzeżuchą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟