Żurek w chlebie własnego wypieku

Przed świętami Wielkiej Nocy piekarnie przygotowują i sprzedają specjalne małe chlebki, które po wydrążeniu możemy wypełnić tą tradycyjną, pyszną zupą. Jednak o wiele lepszym pomysłem jest upieczenie chleba samodzielnie. Żurek najlepiej serwować w okrągłych bochenkach chleba pszennego. Wystarczy pachnący bochenek i dobry przepis na zupę.

Żurek w chlebie własnego wypiekuŻurek w chlebie własnego wypieku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 litr wywaru z rosołu
  • 2 litry wody
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji
  • 2 białe kiełbasy
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek

Chleb:

  • 70 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do chleba staropolskiego
  • rzeżucha zielona

Przepis

  • Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek, gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem, żeby puściła soki.
  • Po ugotowaniu wyjmuję boczek, kiełbasę i kroję na kawałki.
  • Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozgnieciony i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek i kiełbasę.
  • Podaję żurek w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chleb:

  • Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie - pół szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól i przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta, które posłużą jako uchwyt.
  • Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut. Temperatura początkowa - 250 stopni, po 10 minutach zmniejszam na 180 stopni.
  • Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, żeby się podsuszył i żurek nie przeciekał. Przed padaniem wlewam żurek, podaję z rzeżuchą.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka