Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami

Żurek to jedna z najbardziej kochanych przez Polaków zup, bez której nie można sobie wyobrazić wielkanocnego śniadania. Żurek gotujemy zazwyczaj na zakwasie z mąki żytniej. Aby uzyskać pełnię smaku, żurek należy solidnie doprawić czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem.

Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkamiEsencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • zakwas (3 łyżki) lub kromka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • drobne płatki owsiane (4 łyżki)
  • przegotowana woda
  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
  • majeranek
  • 5-6 ziemniaków
  • sól
  • chrzan do smaku
  • biały pieprz
  • czerwona papryka
  • posiekana natka z pietruszki

Przepis

  • Dwa dni przed gotowaniem żurku nastawić zakwas. Do umytego słoiczka (ok 1/2l) wsypać płatki owsiane, dodać rozgnieciony czosnek, kilka łyżek zakwasu zwykłego żurku lub z poprzedniego kiszenia (ewentualnie kromka razowca).
  • Zalać letnią przegotowaną wodą zostawiając trochę wolnego miejsca, gdy zacznie rosnąć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po dwóch dniach przygotować dobry bulion drobiowo-warzywny. Wlać do garnka, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować.
  • Ugotować oddzielnie jajeczka przepiórcze (na twardo), przepłukać w zimnej wodzie i obrać. Do gotującej się zupy wlać zakwas (można kilka łyżek przechowywać w lodówce do następnego kiszenia) i pogotować kilka minut.
  • Zestawić garnek z ognia, zmiksować żurek na krem za pomocą blendera. Można dodać przed zmiksowaniem białe korzonki z włoszczyzny (trochę pietruszki i selera).
  • Zagotować żurek ponownie, doprawić solą, chrzanem i majerankiem. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Wlać żurek do miseczek, udekorować połówkami jajeczek, posypać je papryką i białym pieprzem, dodać zielone listki pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru