Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami
Żurek to jedna z najbardziej kochanych przez Polaków zup, bez której nie można sobie wyobrazić wielkanocnego śniadania. Żurek gotujemy zazwyczaj na zakwasie z mąki żytniej. Aby uzyskać pełnię smaku, żurek należy solidnie doprawić czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- zakwas (3 łyżki) lub kromka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
- drobne płatki owsiane (4 łyżki)
- przegotowana woda
- 12 jajeczek przepiórczych
- 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
- majeranek
- 5-6 ziemniaków
- sól
- chrzan do smaku
- biały pieprz
- czerwona papryka
- posiekana natka z pietruszki
Przepis
- Dwa dni przed gotowaniem żurku nastawić zakwas. Do umytego słoiczka (ok 1/2l) wsypać płatki owsiane, dodać rozgnieciony czosnek, kilka łyżek zakwasu zwykłego żurku lub z poprzedniego kiszenia (ewentualnie kromka razowca).
- Zalać letnią przegotowaną wodą zostawiając trochę wolnego miejsca, gdy zacznie rosnąć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po dwóch dniach przygotować dobry bulion drobiowo-warzywny. Wlać do garnka, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować.
- Ugotować oddzielnie jajeczka przepiórcze (na twardo), przepłukać w zimnej wodzie i obrać. Do gotującej się zupy wlać zakwas (można kilka łyżek przechowywać w lodówce do następnego kiszenia) i pogotować kilka minut.
- Zestawić garnek z ognia, zmiksować żurek na krem za pomocą blendera. Można dodać przed zmiksowaniem białe korzonki z włoszczyzny (trochę pietruszki i selera).
- Zagotować żurek ponownie, doprawić solą, chrzanem i majerankiem. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
- Wlać żurek do miseczek, udekorować połówkami jajeczek, posypać je papryką i białym pieprzem, dodać zielone listki pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl