Trwa ładowanie...
jedz zdrowo
24-11-2011 10:05

Zupy z puszki zawierają bisfenol A

Zupy z puszki mogą zawierać bisfenol A, substancję wchodzącą w skład powłoki wyściełającej puszkę od wewnątrz - informuje "Journal of the American Medical Association".

Zupy z puszki zawierają bisfenol AŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
dzqouoe
dzqouoe

Bisfenol A (BPA) zawarty jest w poliwęglanach, żywicach epoksydowych i poliestrowych. Można go znaleźć na przykład w pojemnikach na mleko, warstwie plastiku wyściełającej puszki z konserwami, rurach wodociągowych, a nawet plombach dentystycznych. Z zawierającego bisfenol A poliwęglanu (PC) wytwarza się m.in. plastikowe pojemniki na żywność, duże butle do dystrybutorów wody czy turystyczne butelki do napojów.

W drugiej połowie lat 90. zaczęły się pojawiać doniesienia na temat potencjalnego szkodliwego wpływu uwalniającego się z opakowań plastikowych bisfenolu A na zdrowie. Wykazywano między innymi niekorzystny wpływ nawet niskich jego stężeń na komórki rozrodcze myszy.
BPA ma działanie naśladujące estrogeny, tj. żeńskie hormony płciowe. Są obawy, że może sprzyjać rozwojowi męskiej niepłodności, raka prostaty i raka piersi, a nawet otyłości. W Europie zabronione jest wytwarzani butelek dla niemowląt z materiałów zawierających bisfenol A, jednak puszki z zupą nadal powlekane są od wewnątrz takim tworzywem, aby nie korodowały.

Badania dr Jenny Carwile z Harvard School of Public Health na 75 ochotnikach wykazały, że zawarty w puszkach zupy bisfenol A jest wchłaniany z przewodu pokarmowego i w dużych ilościach wydalany z moczem.

Część badanych osób przez pięć dni codziennie zjadała około 350 gramów świeżo ugotowanej wegetariańskiej zupy, druga grupa - taką samą ilość zupy z puszki.

dzqouoe

Po weekendowej przerwie grupy zamieniły się - grupa "puszkowa" jadła świeżą zupę, zaś druga - zupę z puszki. BPA wykryto w 77 proc. próbek moczu osób jedzących świeżą zupę, natomiast po zupie z puszki wykrywany był u 100 proc. badanych. Porcja zupy z puszki podnosiła poziom BPA prawie 20-krotnie (po świeżej zupie 1,2 mikrograma na litr, po zupie z puszki- 20,8 mikrograma).

Zdaniem autorki badań, to jedne z najwyższych poziomów BPA odnotowane u osób nienarażonych w pracy na kontakt z bisfenolem A. Dlatego konieczne są dalsze badania nad wpływem tej substancji na zdrowie. Wskazane może być całkowite wyeliminowanie BPA z powłok na puszkach. (PAP)

pmw/ agt/

dzqouoe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzqouoe
Więcej tematów