Zupa z soczewicą i suszonymi pomidorami
Przepyszna i rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Soczewica to wartościowe źródło łatwo przyswajalnego białka, więc warto sięgać po nią jak najczęściej. Na dodatek jest tania i można z niej wyczarować wiele smakowitych dań.
Na ile osób: | 4 |
- 1 łyżka masła klarowanego
- puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki lub passaty pomidorowej
- 1 duża cebula czosnkowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie kwaśna śmietana
- Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, pastę z suszonych pomidorów, sól i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Wlewamy passatę i dusimy 5-10 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut.
- Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze