Zupa porowa z ziemniakami i pietruszką
Delikatna zupa porowa z ziemniakami, kremową śmietanką i ikrą z łososia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo wykwintna.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 l bulionu
 - 40 g masła i 2 łyżki oliwy
 - 2 posiekane cebule
 - 3 pory pokrojone w talarki (same białe części)
 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
 - 100 g ikry łososia
 - 100 ml ubitej śmietany 30 proc.
 - pieprz, sól
 - 2 żółtka
 - 15 ml płynnej śmietany 36 proc.
 - szczypta szafranu
 - czosnek granulowany
 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 50 g ikry z łososia do dekoracji
 
Przepis
- Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pory i smaż, aż będą szkliste. Dodaj ziemniaki, smaż 3-4 minuty. Zalej rosołem i gotuj bez przykrycia. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę.
 - W misce wymieszaj ikrę łososia z ubitą śmietaną. Dopraw pieprzem i solą.
 - Do żółtek dodaj 15 ml płynnej śmietany 36 proc. i szczyptę szafranu, wymieszaj. Dodaj do mikstury 2 chochle gorącej zupy. Wymieszaj i z powrotem wlej do zupy.
 - Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Spróbuj i dodaj 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
 - Podaj zupę w ładnym talerzu, udekoruj wcześniej przygotowaną śmietaną i odrobiną ikry.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl