Zupa porowa z ziemniakami i pietruszką

Delikatna zupa porowa z ziemniakami, kremową śmietanką i ikrą z łososia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo wykwintna.

Zupa porowa z ziemniakami i pietruszkąZupa porowa z ziemniakami i pietruszką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l bulionu
  • 40 g masła i 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 3 pory pokrojone w talarki (same białe części)
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 100 g ikry łososia
  • 100 ml ubitej śmietany 30 proc.
  • pieprz, sól
  • 2 żółtka
  • 15 ml płynnej śmietany 36 proc.
  • szczypta szafranu
  • czosnek granulowany
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g ikry z łososia do dekoracji

Przepis

  • Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pory i smaż, aż będą szkliste. Dodaj ziemniaki, smaż 3-4 minuty. Zalej rosołem i gotuj bez przykrycia. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę.
  • W misce wymieszaj ikrę łososia z ubitą śmietaną. Dopraw pieprzem i solą.
  • Do żółtek dodaj 15 ml płynnej śmietany 36 proc. i szczyptę szafranu, wymieszaj. Dodaj do mikstury 2 chochle gorącej zupy. Wymieszaj i z powrotem wlej do zupy.
  • Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Spróbuj i dodaj 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
  • Podaj zupę w ładnym talerzu, udekoruj wcześniej przygotowaną śmietaną i odrobiną ikry.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw