Zupa z dyni
- dynia 1/2 kilogramów
- bulion warzywny 2 szklanek
- ser topiony 1 kostek
- cebula 1 sztuk
- masło 1 łyżek deserowych
- sól według uznania
- pieprz według uznania
Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości. W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).
Przepis dodał użytkownik agata.17ko
Podziel się opinią
Komentarze