Zupa rybna z pulpetami

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz.

Zupa rybna z pulpetamiZupa rybna z pulpetami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 360 g filetów z chudej ryby (np. dorsza)
  • mała grahamka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 małe ziemniaki
  • po dwie marchewki i pietruszki
  • ok. 100 g selera korzeniowego
  • średnia biała cebula
  • ¼ pęczka koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały (lub czarny)

Przepis

  • Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Warzywa oskrob, umyj i pokrój (marchewkę i pietruszkę na talarki, cebulę w ćwiartki, a selera w kostkę).
  • W garnku zagotuj litr wody. Dodaj warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), ziele angielskie, listki laurowe i szczyptę soli. Gotuj około 15 minut.
  • Koperek drobno posiekaj. Niewielką część odłóż do dekoracji.
  • Do garnka z zupą dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 17 minut.
  • Grahamkę namocz w mleku, odciśnij palcami i lekko porwij.
  • Rybę zmiel lub zmiksuj w malakserze razem z bułką.
  • Dopraw pieprzem i wmieszaj koperek.
  • Uformuj dłońmi małe klopsiki i dodaj je do zupy.
  • Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Mleko pozostałe po odciśnięciu bułki możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
  • Podawaj zupę posypaną koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad