Zupa rybna z pulpetami

Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz.

Zupa rybna z pulpetamiZupa rybna z pulpetami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 360 g filetów z chudej ryby (np. dorsza)
  • mała grahamka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 małe ziemniaki
  • po dwie marchewki i pietruszki
  • ok. 100 g selera korzeniowego
  • średnia biała cebula
  • ¼ pęczka koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały (lub czarny)

Przepis

  • Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Warzywa oskrob, umyj i pokrój (marchewkę i pietruszkę na talarki, cebulę w ćwiartki, a selera w kostkę).
  • W garnku zagotuj litr wody. Dodaj warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), ziele angielskie, listki laurowe i szczyptę soli. Gotuj około 15 minut.
  • Koperek drobno posiekaj. Niewielką część odłóż do dekoracji.
  • Do garnka z zupą dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 17 minut.
  • Grahamkę namocz w mleku, odciśnij palcami i lekko porwij.
  • Rybę zmiel lub zmiksuj w malakserze razem z bułką.
  • Dopraw pieprzem i wmieszaj koperek.
  • Uformuj dłońmi małe klopsiki i dodaj je do zupy.
  • Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Mleko pozostałe po odciśnięciu bułki możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
  • Podawaj zupę posypaną koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟