Dorsz na 5 sposobów. Pomysły na pyszną rybkę

Jeszcze kilkanaście lat temu dorsz uważany był za rybę pośledniego gatunku. Dziś, kiedy dorszy w morzu jest o wiele mniej, a okresy zakazu połowu tych ryb są coraz dłuższe, stał się rarytasem. O zdrowotnych właściwościach dorszy można się rozpisywać. Znajdziemy w nich mnóstwo zdrowych tłuszczów omega-3, a także mikroelementy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. A sposobów na wykorzystanie dorsza w kuchni są tysiące. Oto pięć naszych propozycji.

DorszDorsz jest smaczny i lekkostrawny
Źródło zdjęć: © 123RF

Ceviche z dorsza

Peruwiańskie ceviche to bardzo smaczna przekąska, nie wymagająca gotowania. Białe ryby, takie jak dorsz, nadają się do tego dania idealnie. Potrzebujemy: dwa filety z dorsza, kilka limonek, miód, papryczki chili, natkę kolendry, czerwoną cebulę, sól i pieprz.

Dorsza kroimy w dużą kostkę. Wyciskamy sok z limonek i dodajemy do niego trochę miodu. Papryczki, cebulę i natkę siekamy drobno. Do miski wkładamy dorsza, dodajemy posiekane warzywa i zalewamy wszystko sokiem z miodem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Dorsz pod wpływem soku z limonek szybko się zetnie, możemy go jeść już po godzinie.

Zupa rybna z dorszem

Jeśli uda nam się kupić dorsza w całości, z głową, możemy z niego przygotować bardzo pożywną i smaczną zupę. Składniki: cały, dość duży dorsz, cebula, marchewka, por, seler naciowy, czosnek, papryczka chili, liście laurowe, ziele angielskie, natka pietruszki, oliwa z oliwek, tymianek, sól i pieprz.

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

Dorsza sprawiamy, wycinając filety. Kroimy go w duże kawałki. Głowę, ości i płetwy wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, podsmażony na oliwie czosnek, przyprawy i gotujemy wywar, odszumowując go często. Gotowy wywar odcedzamy, warzywa kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do zupy, dodajemy kawałki dorsza, gotujemy na małym ogniu kilka minut i podajemy z pieczywem.

Dorsz pieczony

Dosz jest rybą o bardzo zwartym mięsie, więc nadaje się nie tylko do smażenia, ale również do pieczenia w całości. Taka ryba, z dodatkiem warzyw, może być ozdobą każdego stołu. Potrzebujemy: całego, sprawionego dorsza, dwie marchewki, dwie pietruszki, korzeń selera, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, sól, pieprz.

Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę, skrapiamy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 40 minut. W miarę potrzeby możemy podlać danie odrobiną wody.

Zupa rybna
© 123RF

Pierogi z dorszem

Z ryb morskich możemy przygotować również smaczny farsz do pierogów. To danie bardzo popularne w Rosji i na Ukrainie, a jest ono bardzo łatwe do zrobienia w domu. Składniki na ciasto: mąka, woda, jajko i sól. Składniki na farsz: filet z dorsza, cebula, sól i pieprz.

Do mąki dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzimy. Dorsza i cebulę siekamy drobno, doprawiamy farsz solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki na pierogi, na każdym układamy łyżeczkę farszu, lepimy pierogi i gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy z gęstą śmietaną.

Dorsz
© 123RF

Dorsz w cieście naleśnikowym

Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularny fast food w Wielkiej Brytanii. W domu również możemy sobie przyrządzić ten przysmak. Składniki: filety z dorsza, mąka, dwa jajka, szklanka jasnego piwa, sól i pieprz.

Do miski przesypujemy dwie szklanki mąki, wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i dolewamy piwo cały czas mieszając trzepaczką. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, wkładamy do ciasta oprószone mąką filety. Smażymy je w głębokim tłuszczu i podajemy, oczywiście, z frytkami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟