Dorsz na 5 sposobów. Pomysły na pyszną rybkę

Jeszcze kilkanaście lat temu dorsz uważany był za rybę pośledniego gatunku. Dziś, kiedy dorszy w morzu jest o wiele mniej, a okresy zakazu połowu tych ryb są coraz dłuższe, stał się rarytasem. O zdrowotnych właściwościach dorszy można się rozpisywać. Znajdziemy w nich mnóstwo zdrowych tłuszczów omega-3, a także mikroelementy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. A sposobów na wykorzystanie dorsza w kuchni są tysiące. Oto pięć naszych propozycji.

DorszDorsz jest smaczny i lekkostrawny
Źródło zdjęć: © 123RF

Ceviche z dorsza

Peruwiańskie ceviche to bardzo smaczna przekąska, nie wymagająca gotowania. Białe ryby, takie jak dorsz, nadają się do tego dania idealnie. Potrzebujemy: dwa filety z dorsza, kilka limonek, miód, papryczki chili, natkę kolendry, czerwoną cebulę, sól i pieprz.

Dorsza kroimy w dużą kostkę. Wyciskamy sok z limonek i dodajemy do niego trochę miodu. Papryczki, cebulę i natkę siekamy drobno. Do miski wkładamy dorsza, dodajemy posiekane warzywa i zalewamy wszystko sokiem z miodem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Dorsz pod wpływem soku z limonek szybko się zetnie, możemy go jeść już po godzinie.

Zupa rybna z dorszem

Jeśli uda nam się kupić dorsza w całości, z głową, możemy z niego przygotować bardzo pożywną i smaczną zupę. Składniki: cały, dość duży dorsz, cebula, marchewka, por, seler naciowy, czosnek, papryczka chili, liście laurowe, ziele angielskie, natka pietruszki, oliwa z oliwek, tymianek, sól i pieprz.

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

Dorsza sprawiamy, wycinając filety. Kroimy go w duże kawałki. Głowę, ości i płetwy wrzucamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, podsmażony na oliwie czosnek, przyprawy i gotujemy wywar, odszumowując go często. Gotowy wywar odcedzamy, warzywa kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do zupy, dodajemy kawałki dorsza, gotujemy na małym ogniu kilka minut i podajemy z pieczywem.

Dorsz pieczony

Dosz jest rybą o bardzo zwartym mięsie, więc nadaje się nie tylko do smażenia, ale również do pieczenia w całości. Taka ryba, z dodatkiem warzyw, może być ozdobą każdego stołu. Potrzebujemy: całego, sprawionego dorsza, dwie marchewki, dwie pietruszki, korzeń selera, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, sól, pieprz.

Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę, skrapiamy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 40 minut. W miarę potrzeby możemy podlać danie odrobiną wody.

Zupa rybna
© 123RF

Pierogi z dorszem

Z ryb morskich możemy przygotować również smaczny farsz do pierogów. To danie bardzo popularne w Rosji i na Ukrainie, a jest ono bardzo łatwe do zrobienia w domu. Składniki na ciasto: mąka, woda, jajko i sól. Składniki na farsz: filet z dorsza, cebula, sól i pieprz.

Do mąki dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godzimy. Dorsza i cebulę siekamy drobno, doprawiamy farsz solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki na pierogi, na każdym układamy łyżeczkę farszu, lepimy pierogi i gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy z gęstą śmietaną.

Dorsz
© 123RF

Dorsz w cieście naleśnikowym

Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularny fast food w Wielkiej Brytanii. W domu również możemy sobie przyrządzić ten przysmak. Składniki: filety z dorsza, mąka, dwa jajka, szklanka jasnego piwa, sól i pieprz.

Do miski przesypujemy dwie szklanki mąki, wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i dolewamy piwo cały czas mieszając trzepaczką. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, wkładamy do ciasta oprószone mąką filety. Smażymy je w głębokim tłuszczu i podajemy, oczywiście, z frytkami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane