Zupa myśliwska Ewy Wachowicz. Idealna na jesień
Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, chętniej sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy. Jesienią nie ma nic lepszego niż talerz gęstej i aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz proponuje zupę myśliwską z dodatkiem leśnych grzybów, kiełbasy i boczku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g boczku wędzonego
- 100 kiełbasy myśliwskiej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 250 g prawdziwków lub innych grzybów leśnych
- 1½ l bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- 2 garście makaronu
- natka pietruszki do dekoracji
- Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, a następnie posiekaną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę.
- Wlać gorący bulion. Dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować ok 10 minut.
- Wsypać makaron i gotować do miękkości.
- Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze