Zupa krem z rukoli i kalafiora

Obraz

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
    • Do podania:
  • parmezan
  • orzechy włoskie

Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę oraz zmrożoną marchewkę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Do garnka dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki lub kalafiora mrożonego. Dokładamy liść laurowy, tymianek, wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut.

Przepis

Do zupy wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez chwilę. Dokładamy rukolę i zestawiamy garnek z kuchenki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym parmezanem i/lub posiekanymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości