Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru

Zupa dyniowa skutecznie rozgrzewa i poprawia nastrój w ponure jesienne dni. Ma przepiękny kolor i kuszący aromat. Jak ją zrobić? Zachęcamy do wypróbowania naszego prostego przepisu.

Zupa dyniowaZupa dyniowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średnia dynia (ok. 1,5–2 kg razem z miąższem i pestkami)
  • 1 duża cebula
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 200 g marchewki
  • 1 jabłko lub gruszka
  • sól do smaku

Do podania:

  • oliwa lub olej z pestek dyni
  • podprażone pestki z dyni

Przepis

  • Z dyni przygotowujemy puree.
  • Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze przez ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę.
  • Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę.
  • Gotujemy ok 7–8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości