Zupa krem z dyni, marchewki i imbiru
Zupa dyniowa skutecznie rozgrzewa i poprawia nastrój w ponure jesienne dni. Ma przepiękny kolor i kuszący aromat. Jak ją zrobić? Zachęcamy do wypróbowania naszego prostego przepisu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Do podania:
- oliwa lub olej z pestek dyni
- podprażone pestki z dyni
Przepis
- Z dyni przygotowujemy puree.
- Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy imbir i podsmażamy jeszcze przez ok. pół minuty. Dodajemy zmrożoną marchewkę, puree z dyni i dusimy przez chwilę.
- Całość zalewamy wodą, aż przykryje dynię, wrzucamy obrane i pokrojone w kawałki jabłko lub gruszkę.
- Gotujemy ok 7–8 minut i blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Podajemy z olejem z pestek dyni i zrumienionymi na suchej patelni pestkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl