Zupa krem z cukinii Magdy Gessler. Pyszna, prosta i kremowa

Sezon na cukinię trwa. Pełno jej na sklepowych półkach, czy lokalnych straganach. Niektórzy z was pewnie. To doskonały czas, aby przygotować zupę z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Myślicie, że zupa z cukinii jest mdła i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Ten przepis Magdy Gessler sprawi, że już na dobre pokochacie krem z cukinii.

Zupa krem z cukiniiZupa krem z cukinii
Źródło zdjęć: © Pixabay

Magda Gessler to znana polska restauratorka, felietonistka i malarka. Jest właścicielką kilkunastu restauracji w różnych polskich miastach. Szerszej publiczności znana jest głównie jako prowadząca kultowego już programu rozrywkowego "Kuchenne Rewolucje". Dzisiaj mamy dla was przepis na aromatyczną zupę krem z cukinii właśnie jej autorstwa.

Sezon na cukinię wciąż trwa, dlatego warto korzystać, póki wciąż jest jej w sklepach pod dostatkiem. Cukinia jest pyszna, tania i niskokaloryczna. Można z niej przygotować mnóstwo różnych potraw takich jak zapiekanki, placki, leczo czy zupy. Można też używać jej jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

MNIAM: Pasta z pomysłem na...kurczaka z cukinią w sosie z suszonych pomidorów

Przepis na krem z cukinii Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • Kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 lyżka śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i obraną cukinię kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami i selerem. Czosnek siekamy, a pora kroimy na plasterki.
  2. W garnku roztapiamy masło i dodajemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Smażymy przez moment, a potem dodajemy czosnek i pora. Smażymy, aż por się zeszkli.
  3. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i selera dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Wyławiamy ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  5. Następnie blendujemy zupę do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę możemy podawać samą lub z chrupiącymi grzankami.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja