Zupa krem z cukinii Magdy Gessler. Pyszna, prosta i kremowa
Sezon na cukinię trwa. Pełno jej na sklepowych półkach, czy lokalnych straganach. Niektórzy z was pewnie. To doskonały czas, aby przygotować zupę z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Myślicie, że zupa z cukinii jest mdła i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Ten przepis Magdy Gessler sprawi, że już na dobre pokochacie krem z cukinii.
Magda Gessler to znana polska restauratorka, felietonistka i malarka. Jest właścicielką kilkunastu restauracji w różnych polskich miastach. Szerszej publiczności znana jest głównie jako prowadząca kultowego już programu rozrywkowego "Kuchenne Rewolucje". Dzisiaj mamy dla was przepis na aromatyczną zupę krem z cukinii właśnie jej autorstwa.
Sezon na cukinię wciąż trwa, dlatego warto korzystać, póki wciąż jest jej w sklepach pod dostatkiem. Cukinia jest pyszna, tania i niskokaloryczna. Można z niej przygotować mnóstwo różnych potraw takich jak zapiekanki, placki, leczo czy zupy. Można też używać jej jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
MNIAM: Pasta z pomysłem na...kurczaka z cukinią w sosie z suszonych pomidorów
Przepis na krem z cukinii Magdy Gessler
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 l bulionu
- 4 ziemniaki
- biała część pora
- Kawałek selera
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 lyżka śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umytą i obraną cukinię kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami i selerem. Czosnek siekamy, a pora kroimy na plasterki.
- W garnku roztapiamy masło i dodajemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Smażymy przez moment, a potem dodajemy czosnek i pora. Smażymy, aż por się zeszkli.
- Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i selera dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
- Wyławiamy ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Następnie blendujemy zupę do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę możemy podawać samą lub z chrupiącymi grzankami.