Trwa ładowanie...

Zupa krem z cukinii Magdy Gessler. Pyszna, prosta i kremowa

Sezon na cukinię trwa. Pełno jej na sklepowych półkach, czy lokalnych straganach. Niektórzy z was pewnie. To doskonały czas, aby przygotować zupę z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Myślicie, że zupa z cukinii jest mdła i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Ten przepis Magdy Gessler sprawi, że już na dobre pokochacie krem z cukinii.

Zupa krem z cukiniiZupa krem z cukiniiŹródło: Pixabay
d47p1ze
d47p1ze

Magda Gessler to znana polska restauratorka, felietonistka i malarka. Jest właścicielką kilkunastu restauracji w różnych polskich miastach. Szerszej publiczności znana jest głównie jako prowadząca kultowego już programu rozrywkowego "Kuchenne Rewolucje". Dzisiaj mamy dla was przepis na aromatyczną zupę krem z cukinii właśnie jej autorstwa.

Sezon na cukinię wciąż trwa, dlatego warto korzystać, póki wciąż jest jej w sklepach pod dostatkiem. Cukinia jest pyszna, tania i niskokaloryczna. Można z niej przygotować mnóstwo różnych potraw takich jak zapiekanki, placki, leczo czy zupy. Można też używać jej jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

MNIAM: Pasta z pomysłem na...kurczaka z cukinią w sosie z suszonych pomidorów

Przepis na krem z cukinii Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • Kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 lyżka śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

d47p1ze

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i obraną cukinię kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami i selerem. Czosnek siekamy, a pora kroimy na plasterki.
  2. W garnku roztapiamy masło i dodajemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Smażymy przez moment, a potem dodajemy czosnek i pora. Smażymy, aż por się zeszkli.
  3. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i selera dodaj ziemniaki, seler oraz cukinię. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Wyławiamy ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  5. Następnie blendujemy zupę do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę możemy podawać samą lub z chrupiącymi grzankami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj