Zupa krem z bobu i czosnku na bazie serka topionego
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- • 300 gram bobu
- • 1 mała cebula
- • 1 mała marchewka
- • 1 ziemniak
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 łyżka oliwy z oliwek
- • 0,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- • 25 g sera topionego paprykowego MSM Mońki
- • Sól, pieprz
- • Szczypta gałki muszkatołowej
Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia, następnie obrać z łupinek. Obrać ziemniaka, cebulę i marchew, pokroić je w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek, do momentu, aż cebula lekko się zeszkli. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez kwadrans. Dodać bób i gotować jeszcze kilka minut, aż marchewka i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodać paprykowy ser topiony. Całość zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Gastrosfera
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze