Zupa krem cappuccino pomidorowe z cytrusami
Zwykła zupa pomidorowa, choć uwielbiana przez miliony Polaków, może się wydawać nieco banalna. Włosi wynieśli zupę pomidorową do rangi prawdziwego kulinarnego dzieła. Chcesz przygotować danie godne szefa kuchni w swoim domu? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Następnie wlej bulion. Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki, dopraw i gotuj powoli przez około 15 minut.
- Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy.
- Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą.
- Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna. Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze