Zupa krem cappuccino pomidorowe z cytrusami
Zwykła zupa pomidorowa, choć uwielbiana przez miliony Polaków, może się wydawać nieco banalna. Włosi wynieśli zupę pomidorową do rangi prawdziwego kulinarnego dzieła. Chcesz przygotować danie godne szefa kuchni w swoim domu? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Następnie wlej bulion. Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki, dopraw i gotuj powoli przez około 15 minut.
- Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy.
- Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą.
- Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna. Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl