Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem

Zupa z mięsnymi pulpecikami to świetna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Dzięki dużej ilości koperku zupa jest niesamowicie aromatycznie. Aż trudno poprzestać na jednej porcji. Przepis z bloga "Daylicooking"

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronemZupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 większy pęczek koperku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ulubiony makaron

Przepis

  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
  • Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając ok. pół szklanki wody, aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu.
  • W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw