Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem

Zupa z mięsnymi pulpecikami to świetna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Dzięki dużej ilości koperku zupa jest niesamowicie aromatycznie. Aż trudno poprzestać na jednej porcji. Przepis z bloga "Daylicooking"

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronemZupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzową)
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 większy pęczek koperku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ulubiony makaron

Przepis

  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
  • Mięso połączyć z namoczoną bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając ok. pół szklanki wody, aby mięso było mniej zbite. W ten sposób pulpety będą bardzo soczyste po ugotowaniu.
  • W garnku zagotować ok. 2 litry wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce