Zupa grzybowa z rozmarynem
Grzyby goszczą w kuchniach całego świata, ale to Polacy uchodzą za mistrzów przyrządzania z nich pysznej i aromatycznej zupy. Przepisów na zupę grzybową istnieje mnóstwo. Mamy dla was jeden z nich.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- łazanki bądź każdy inny makaron
Przepis
- Grzyby: jeśli świeże oczyszczamy nożem z zabrudzeń, myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy. Jeśli mamy mrożone grzyby, to rozmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.
- W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna.
- Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego.
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl