Trwa ładowanie...
d4fhnk3
d4fhnk3

Zupa grzybowa z rozmarynem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Zdjęcie
Składniki
  • 600g grzybów (świezych bądź mrożonych: u nas podgrzybki, tylko kapelusze)
  • 2 białe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1,5l bulionu drobiowo-wołowego
  • 2 marchewki
  • 3-4 małe liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • natka pietruszki
  • Dodatkowo:
  • łazanki bądź każdy inny makaron
Przepis

Grzyby:-jeśli świeże: oczyszczamy nożem z zabrudzeń,myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy.-jeśli mrożone: odmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym gniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna. Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

Share
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
Więcej tematów
d4fhnk3