Zupa grzybowa z rozmarynem

Grzyby goszczą w kuchniach całego świata, ale to Polacy uchodzą za mistrzów przyrządzania z nich pysznej i aromatycznej zupy. Przepisów na zupę grzybową istnieje mnóstwo. Mamy dla was jeden z nich.

Zupa grzybowaZupa grzybowa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g grzybów (świeżych bądź mrożonych)
  • 2 białe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu drobiowo-wołowego
  • 2 marchewki
  • 3-4 małe liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • rozmaryn
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • natka pietruszki

Dodatkowo:

  • łazanki bądź każdy inny makaron

Przepis

  • Grzyby: jeśli świeże oczyszczamy nożem z zabrudzeń, myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy. Jeśli mamy mrożone grzyby, to rozmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.
  • W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna.
  • Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego.
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików