WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zupa grzybowa Ewy Wachowicz. Podaj zamiast barszczu

Aromatyczna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, obowiązkowa pozycja wigilijnego menu. Ewa Wachowicz dzieli się swoim przepisem na esencjonalny wywar z suszonych prawdziwków. Zupę możemy podać w towarzystwie ziemniaków.

fot. Grzegorz Kozakiewiczfot. Grzegorz Kozakiewicz
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 50 g podgrzybków lub prawdziwków suszonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przepis

Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować wywar na włoszczyźnie, przy czym bez kapusty, bowiem smakowo nie komponuje się z tą zupą. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotowy bulion przecedzić.

Przepis

Namoczone podgrzybki wyłowić i przełożyć na sito – bardzo delikatnie, by zanadto nie zmącić wody (cały piasek oraz igliwie powinny zostać na dnie). Grzyby przydadzą się do uszek, grzybowa woda potrzebna jest od razu – należy wlać ją do klarownego rosołu, bacząc przy tym, by wszelkie "zanieczyszczenia" nie wpadły do zupy. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Przepis

Pod koniec gotowania dodać zakwas na żur oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zakwasu nie mieszać – wlać jedynie sam płyn, osad zostawiając na dnie.

Przepis

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. To bardzo ważne – cebula powinna być mocno rumiana, nawet lekko przypalona, ponieważ to właśnie ona decyduje o ostatecznym smaku całej potrawy.

Przepis

Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Okrasić złocistą cebulką. Udekorować natką pietruszki. Aby podkreślić grzybowy charakter, można dorzucić trochę drobno posiekanych podgrzybków.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany