Zupa fasolowa z zacierkami

Kuchnia Kujaw obfituje w zupy regionalne. Kontrowersyjną czerninę, szczawiową, zupę kwas, owocową wigilijną, muskę, krupnik kujawski czy żur. Ja mam dwie ulubione. Szczawiową i szabloka z zacierkami. Ta ostatnia jest niezwykłą zupą fasolową. Na Kujawach fasolę nazywa się szablokiem. Używana jest do gulaszy, pasztetów i właśnie zup. Podawana z zacierkami najczęściej wykonanymi z mąki żytniej. Zagęszczana zasmażką i doprawiana octem. Ten ostatni składnik powoduje, że zupa ma wyjątkowy smak.

Zupa fasolowa z zacierkamiZupa fasolowa z zacierkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 szklanki suchej białej fasoli
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • ½ bulwy średniego selera
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Zacierki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • woda

Przepis

  • Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10 godzin. Odlać wodę, przepłukać i zalać ponownie. Ugotować do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić, ale wodę z gotowania zachować!
  • Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojone w średnią kostkę marchewkę, selera i cebule. Smażyć na średnim ogniu kilka chwil.
  • Wodę z gotowania fasoli wlać do garnka. Dodać lubczyk, liście laurowe i ziele. Posolić.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać fasolę, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku, ocet, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zupę można zagęścić mąką oraz zabielić śmietanką roślinną.

Zacierki:

  • Do mąki dodać sól i wymieszać. Powoli wlewać wodę – ma powstać ciasto jak na pierogi.
  • Zagotować osoloną wodę.
  • Z powstałego ciasta odrywać kawałeczki i wrzucać do wody. Można też utoczyć cienkie wałeczki i odcinać małe kluski. Gotować 2–3 minuty od wypłynięcia.
  • Dodać zacierki do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru