Zupa czosnkowa. Najlepiej smakuje z grzankami

Warto wprowadzić do swojego jesiennego menu zupę czosnkową. Jest niezwykle aromatyczna, świetnie rozgrzewa i syci. Pamiętajmy też o tym, że czosnek to naturalny antybiotyk, więc nie może go zabraknąć w diecie, szczególnie teraz, kiedy jesteśmy narażeni na liczne infekcje.

Zupa czosnkowa. Najlepiej smakuje z grzankamiZupa czosnkowa. Najlepiej smakuje z grzankami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 ząbków czosnku średniej wielkości
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 160 ml śmietany 30 proc.
  • 2 kromki chleba
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Posiekaj cebulę i rozgnieć czosnek, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z masłem.
  • Dodaj go garnka z bulionem i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.
  • Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania.
  • Gotuj przez około 25-30 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  • W tym czasie przygotuj aromatyczną grzankę na grillu lub klarowanym maśle. Na koniec zagęść śmietaną i zmiksuj na gładki krem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja