Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Na obiad polecamy więc pyszną zupę buraczkową. Sekretem zupy buraczkowej jest długie gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu zupa nabiera mocy, niesamowitego aromatu i głębokiego smaku.

Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkamiZupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • porcja rosołowa (drób, wołowina)
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, kawałek pora)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 jabłko
  • cebula
  • śmietana
  • koperek

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Przepis

  • Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać buraki zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do dużego garnka włożyć mięso, zalać wodą i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Dodać warzywa, jabłko i przyprawy i gotować jeszcze 40 min.
  • Wywar odecedzić, dodać tarte buraczki, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny i ew. doslić.
  • Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i dobrze wyrobić.
  • Formować malutkie pulpeciki i wrzucać na gotujący się wywar z warzyw. Całość gotować kolejne 10 minut.
  • Zupę gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec zaprawić śmietaną i dodać posiekany koperek.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle