Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Na obiad polecamy więc pyszną zupę buraczkową. Sekretem zupy buraczkowej jest długie gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu zupa nabiera mocy, niesamowitego aromatu i głębokiego smaku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przepis
- Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać buraki zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do dużego garnka włożyć mięso, zalać wodą i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Dodać warzywa, jabłko i przyprawy i gotować jeszcze 40 min.
- Wywar odecedzić, dodać tarte buraczki, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny i ew. doslić.
- Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i dobrze wyrobić.
- Formować malutkie pulpeciki i wrzucać na gotujący się wywar z warzyw. Całość gotować kolejne 10 minut.
- Zupę gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec zaprawić śmietaną i dodać posiekany koperek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl