Zraziki z ryżem w śmietanie
Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym to dość szybkie i proste danie, ale wyjątkowo smaczne. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić i wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.
Przepis
Formować płaskie zrazy, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano. Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Przepis
Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl