Trwa ładowanie...
d2q3mgg
d2q3mgg

Zraziki z ryżem w śmietanie

Przepis

Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym to dość szybkie i proste danie, ale wyjątkowo smaczne. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Oceń jako pierwszy:
d2q3mgg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zraziki z ryżem w śmietanie
Gotuj ze mną
Zraziki z ryżem w śmietanie
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18 proc.
Przepis

Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić i wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.

Formować płaskie zrazy, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano. Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zraziki z ryżem w śmietanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2q3mgg
d2q3mgg
d2q3mgg

d2q3mgg
d2q3mgg
d2q3mgg