Zraziki z ryżem w śmietanie
Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym to dość szybkie i proste danie, ale wyjątkowo smaczne. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić i wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.
Formować płaskie zrazy, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano. Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze