Został ci schab po świętach? Przygotuj z niego danie na Sylwestra
Pyszny, pieczony schab nie może się zmarnować! Jeśli nie udało ci się go skonsumować przez święta, przygotuj z niego zapiekankę. Ta potrawa idealnie nada się na Sylwestra. Będziesz mieć siłę i energię, aby przetańczyć całą noc!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Sylwester
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg schabu
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 pomarańczy
- 700 g brukselki
- 2 cykorie
- oregano
- oliwa
- sól
- biały pieprz
- 1 ząbek czosnku
Składniki
Sos:
Składniki
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 100 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
- 50 ml soku z wyciśniętej cytryny
- świeżo posiekany koperek
Przepis
Brukselki ugotować na półtwardo. Natłuścić brytfankę oliwą, po czym wstawić na ok. 8 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Schab pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Następnie obrać ziemniaki, przekroić na połówki i dodać do brytfanki z mięsem. Gdy mięso i ziemniaki zarumienią się, dodać przekrojoną na pół brukselkę, połówki cykorii oraz plasterki pomarańczy. Posypać solą i białym pieprzem. Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać nim zapiekankę. Piec przez 20 min w 180 stopniach.