WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Został ci schab po świętach? Przygotuj z niego danie na Sylwestra

Pyszny, pieczony schab nie może się zmarnować! Jeśli nie udało ci się go skonsumować przez święta, przygotuj z niego zapiekankę. Ta potrawa idealnie nada się na Sylwestra. Będziesz mieć siłę i energię, aby przetańczyć całą noc!

Pieczony schabPieczony schab
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 1/2 kg schabu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 pomarańczy
  • 700 g brukselki
  • 2 cykorie
  • oregano
  • oliwa
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Składniki

Sos:

Składniki

  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
  • 50 ml soku z wyciśniętej cytryny
  • świeżo posiekany koperek

Przepis

Brukselki ugotować na półtwardo. Natłuścić brytfankę oliwą, po czym wstawić na ok. 8 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Schab pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Następnie obrać ziemniaki, przekroić na połówki i dodać do brytfanki z mięsem. Gdy mięso i ziemniaki zarumienią się, dodać przekrojoną na pół brukselkę, połówki cykorii oraz plasterki pomarańczy. Posypać solą i białym pieprzem. Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać nim zapiekankę. Piec przez 20 min w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany