Jak rozmrozić rybę? Sprawdzone patenty na rozmrażanie ryby

Ryba to mięso specyficzne – jest krucha i delikatna, więc zarówno jej mrożenie, jak i rozmrażanie jest ryzykowne. Niestety gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że ryba rozpadnie się lub po obróbce cieplnej będzie sucha i niesmaczna.

Rozmrażanie rybyJak rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak rozmrozić rybę, gdy czas nagli

Choć szybkie rozmrażanie mięsa – w tym mięsa ryby – nie pozostanie bez wpływu na smak i konsystencję mięsa, to sprawdza się, gdy czas nagli.

W takich wypadkach można uciec się do jednego z czterech sposobów na rozmrożenie ryby.

  1. Wyjętą z zamrażalnika rybę należy włożyć do miski i wstawić do zlewu. Odkręcić zimną wodę i polewać nią rybę, stopniowo zwiększając temperaturę. Uwaga! Woda maksymalnie powinna być letnia, a nie gorąca.
  2. Można też zanurzyć zamrożony kawałek ryby w misce z gazowaną wodą lub mlekiem – dzięki temu mięso będzie gotowe do obróbki cieplnej po krótszym czasie.
  3. Trzeci sposób to posypanie zamrożonej ryby solą – spowoduje to przyspieszenie procesu rozmarzania rybiego mięsa.
  4. Można również wstawić zamrożoną rybę do piekarnika. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wsuwamy do zimnego pieca. Ustawiamy temperaturę – ok. 100 stopni Celsjusza i czekamy, aż lód zacznie tajać wraz z powolnym wzrastaniem temperatury w piekarniku.

Niezależnie od tego, którą metodę rozmrażania ryby wybierzemy, kluczową kwestią jest osuszenie ryby – tak, by można było ją usmażyć. Dlatego mięsu dobrze zrobi, gdy zawiniemy je na kilka minut w ręcznik papierowy i pozwolimy, by wchłonął nadmiar wody z ryby.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Jak rozmrozić rybę, by nie utraciła walorów smakowych

Gdy czas na to pozwala, warto rozmrozić rybę w inny sposób. By mięso ryby nie straciło ani na smaku, ani na wartościach odżywczych, warto przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. W tym celu wystarczy miska – najlepiej z pokrywką – w której układamy kawałek ryby.

Następnie umieszczamy ją w lodówce na najniższej półce – dobrze zrobić to wieczorem. Rano sprawdzamy, czy ryba się rozmroziła – jeśli tak, wystarczy zawinąć ją w ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć. Kolejny krok to zamarynowanie ryby i ponowne odstawienie jej do lodówki, aż do czasu obiadu.

Uwaga!

Unikaj gwałtownych zmian temperatury oraz wielogodzinnego rozmrażania ryby na blacie kuchennym – w tym drugim wypadku istnieje ryzyko szybkiego namnożenia się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby i innego mięsa, ale każdej mrożonki.

Pamiętaj, że rozmrożonej ryby nie spożywamy na surowo – najlepiej poddać mięso obróbce cieplnej tak, by było dobrze wysmażone.

Zamarynowane kawałki ryby w misce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥