Trwa ładowanie...
rozmrażanie
24-11-2020 11:14

Jak rozmrozić rybę? Sprawdzone patenty na rozmrażanie ryby

Ryba to mięso specyficzne – jest krucha i delikatna, więc zarówno jej mrożenie, jak i rozmrażanie jest ryzykowne. Niestety gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że ryba rozpadnie się lub po obróbce cieplnej będzie sucha i niesmaczna.

Jak rozmrozić rybę?Jak rozmrozić rybę?Źródło: 123RF
d4eihbx
d4eihbx

Jak rozmrozić rybę, gdy czas nagli

Choć szybkie rozmrażanie mięsa – w tym mięsa ryby – nie pozostanie bez wpływu na smak i konsystencję mięsa, to sprawdza się, gdy czas nagli.

W takich wypadkach można uciec się do jednego z czterech sposobów na rozmrożenie ryby.

  1. Wyjętą z zamrażalnika rybę należy włożyć do miski i wstawić do zlewu. Odkręcić zimną wodę i polewać nią rybę, stopniowo zwiększając temperaturę. Uwaga! Woda maksymalnie powinna być letnia, a nie gorąca.
  2. Można też zanurzyć zamrożony kawałek ryby w misce z gazowaną wodą lub mlekiem – dzięki temu mięso będzie gotowe do obróbki cieplnej po krótszym czasie.
  3. Trzeci sposób to posypanie zamrożonej ryby solą – spowoduje to przyspieszenie procesu rozmarzania rybiego mięsa.
  4. Można również wstawić zamrożoną rybę do piekarnika. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wsuwamy do zimnego pieca. Ustawiamy temperaturę – ok. 100 stopni Celsjusza i czekamy, aż lód zacznie tajać wraz z powolnym wzrastaniem temperatury w piekarniku.

Niezależnie od tego, którą metodę rozmrażania ryby wybierzemy, kluczową kwestią jest osuszenie ryby – tak, by można było ją usmażyć. Dlatego mięsu dobrze zrobi, gdy zawiniemy je na kilka minut w ręcznik papierowy i pozwolimy, by wchłonął nadmiar wody z ryby.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Jak rozmrozić rybę, by nie utraciła walorów smakowych

Gdy czas na to pozwala, warto rozmrozić rybę w inny sposób. By mięso ryby nie straciło ani na smaku, ani na wartościach odżywczych, warto przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. W tym celu wystarczy miska – najlepiej z pokrywką – w której układamy kawałek ryby.

d4eihbx

Następnie umieszczamy ją w lodówce na najniższej półce – dobrze zrobić to wieczorem. Rano sprawdzamy, czy ryba się rozmroziła – jeśli tak, wystarczy zawinąć ją w ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć. Kolejny krok to zamarynowanie ryby i ponowne odstawienie jej do lodówki, aż do czasu obiadu.

Uwaga!

Unikaj gwałtownych zmian temperatury oraz wielogodzinnego rozmrażania ryby na blacie kuchennym – w tym drugim wypadku istnieje ryzyko szybkiego namnożenia się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby i innego mięsa, ale każdej mrożonki.

Pamiętaj, że rozmrożonej ryby nie spożywamy na surowo – najlepiej poddać mięso obróbce cieplnej tak, by było dobrze wysmażone.

Zamarynowane kawałki ryby w misce 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d4eihbx
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj