Jak rozmrozić rybę? Sprawdzone patenty na rozmrażanie ryby

Ryba to mięso specyficzne – jest krucha i delikatna, więc zarówno jej mrożenie, jak i rozmrażanie jest ryzykowne. Niestety gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że ryba rozpadnie się lub po obróbce cieplnej będzie sucha i niesmaczna.

Rozmrażanie rybyJak rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak rozmrozić rybę, gdy czas nagli

Choć szybkie rozmrażanie mięsa – w tym mięsa ryby – nie pozostanie bez wpływu na smak i konsystencję mięsa, to sprawdza się, gdy czas nagli.

W takich wypadkach można uciec się do jednego z czterech sposobów na rozmrożenie ryby.

  1. Wyjętą z zamrażalnika rybę należy włożyć do miski i wstawić do zlewu. Odkręcić zimną wodę i polewać nią rybę, stopniowo zwiększając temperaturę. Uwaga! Woda maksymalnie powinna być letnia, a nie gorąca.
  2. Można też zanurzyć zamrożony kawałek ryby w misce z gazowaną wodą lub mlekiem – dzięki temu mięso będzie gotowe do obróbki cieplnej po krótszym czasie.
  3. Trzeci sposób to posypanie zamrożonej ryby solą – spowoduje to przyspieszenie procesu rozmarzania rybiego mięsa.
  4. Można również wstawić zamrożoną rybę do piekarnika. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wsuwamy do zimnego pieca. Ustawiamy temperaturę – ok. 100 stopni Celsjusza i czekamy, aż lód zacznie tajać wraz z powolnym wzrastaniem temperatury w piekarniku.

Niezależnie od tego, którą metodę rozmrażania ryby wybierzemy, kluczową kwestią jest osuszenie ryby – tak, by można było ją usmażyć. Dlatego mięsu dobrze zrobi, gdy zawiniemy je na kilka minut w ręcznik papierowy i pozwolimy, by wchłonął nadmiar wody z ryby.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Jak rozmrozić rybę, by nie utraciła walorów smakowych

Gdy czas na to pozwala, warto rozmrozić rybę w inny sposób. By mięso ryby nie straciło ani na smaku, ani na wartościach odżywczych, warto przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. W tym celu wystarczy miska – najlepiej z pokrywką – w której układamy kawałek ryby.

Następnie umieszczamy ją w lodówce na najniższej półce – dobrze zrobić to wieczorem. Rano sprawdzamy, czy ryba się rozmroziła – jeśli tak, wystarczy zawinąć ją w ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć. Kolejny krok to zamarynowanie ryby i ponowne odstawienie jej do lodówki, aż do czasu obiadu.

Uwaga!

Unikaj gwałtownych zmian temperatury oraz wielogodzinnego rozmrażania ryby na blacie kuchennym – w tym drugim wypadku istnieje ryzyko szybkiego namnożenia się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby i innego mięsa, ale każdej mrożonki.

Pamiętaj, że rozmrożonej ryby nie spożywamy na surowo – najlepiej poddać mięso obróbce cieplnej tak, by było dobrze wysmażone.

Zamarynowane kawałki ryby w misce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji