Jak rozmrozić rybę? Sprawdzone patenty na rozmrażanie ryby

Ryba to mięso specyficzne – jest krucha i delikatna, więc zarówno jej mrożenie, jak i rozmrażanie jest ryzykowne. Niestety gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że ryba rozpadnie się lub po obróbce cieplnej będzie sucha i niesmaczna.

Rozmrażanie rybyJak rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak rozmrozić rybę, gdy czas nagli

Choć szybkie rozmrażanie mięsa – w tym mięsa ryby – nie pozostanie bez wpływu na smak i konsystencję mięsa, to sprawdza się, gdy czas nagli.

W takich wypadkach można uciec się do jednego z czterech sposobów na rozmrożenie ryby.

  1. Wyjętą z zamrażalnika rybę należy włożyć do miski i wstawić do zlewu. Odkręcić zimną wodę i polewać nią rybę, stopniowo zwiększając temperaturę. Uwaga! Woda maksymalnie powinna być letnia, a nie gorąca.
  2. Można też zanurzyć zamrożony kawałek ryby w misce z gazowaną wodą lub mlekiem – dzięki temu mięso będzie gotowe do obróbki cieplnej po krótszym czasie.
  3. Trzeci sposób to posypanie zamrożonej ryby solą – spowoduje to przyspieszenie procesu rozmarzania rybiego mięsa.
  4. Można również wstawić zamrożoną rybę do piekarnika. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wsuwamy do zimnego pieca. Ustawiamy temperaturę – ok. 100 stopni Celsjusza i czekamy, aż lód zacznie tajać wraz z powolnym wzrastaniem temperatury w piekarniku.

Niezależnie od tego, którą metodę rozmrażania ryby wybierzemy, kluczową kwestią jest osuszenie ryby – tak, by można było ją usmażyć. Dlatego mięsu dobrze zrobi, gdy zawiniemy je na kilka minut w ręcznik papierowy i pozwolimy, by wchłonął nadmiar wody z ryby.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Jak rozmrozić rybę, by nie utraciła walorów smakowych

Gdy czas na to pozwala, warto rozmrozić rybę w inny sposób. By mięso ryby nie straciło ani na smaku, ani na wartościach odżywczych, warto przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. W tym celu wystarczy miska – najlepiej z pokrywką – w której układamy kawałek ryby.

Następnie umieszczamy ją w lodówce na najniższej półce – dobrze zrobić to wieczorem. Rano sprawdzamy, czy ryba się rozmroziła – jeśli tak, wystarczy zawinąć ją w ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć. Kolejny krok to zamarynowanie ryby i ponowne odstawienie jej do lodówki, aż do czasu obiadu.

Uwaga!

Unikaj gwałtownych zmian temperatury oraz wielogodzinnego rozmrażania ryby na blacie kuchennym – w tym drugim wypadku istnieje ryzyko szybkiego namnożenia się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby i innego mięsa, ale każdej mrożonki.

Pamiętaj, że rozmrożonej ryby nie spożywamy na surowo – najlepiej poddać mięso obróbce cieplnej tak, by było dobrze wysmażone.

Zamarynowane kawałki ryby w misce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia