Jak rozmrozić rybę? Sprawdzone patenty na rozmrażanie ryby

Ryba to mięso specyficzne – jest krucha i delikatna, więc zarówno jej mrożenie, jak i rozmrażanie jest ryzykowne. Niestety gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że ryba rozpadnie się lub po obróbce cieplnej będzie sucha i niesmaczna.

Rozmrażanie rybyJak rozmrozić rybę?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak rozmrozić rybę, gdy czas nagli

Choć szybkie rozmrażanie mięsa – w tym mięsa ryby – nie pozostanie bez wpływu na smak i konsystencję mięsa, to sprawdza się, gdy czas nagli.

W takich wypadkach można uciec się do jednego z czterech sposobów na rozmrożenie ryby.

  1. Wyjętą z zamrażalnika rybę należy włożyć do miski i wstawić do zlewu. Odkręcić zimną wodę i polewać nią rybę, stopniowo zwiększając temperaturę. Uwaga! Woda maksymalnie powinna być letnia, a nie gorąca.
  2. Można też zanurzyć zamrożony kawałek ryby w misce z gazowaną wodą lub mlekiem – dzięki temu mięso będzie gotowe do obróbki cieplnej po krótszym czasie.
  3. Trzeci sposób to posypanie zamrożonej ryby solą – spowoduje to przyspieszenie procesu rozmarzania rybiego mięsa.
  4. Można również wstawić zamrożoną rybę do piekarnika. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wsuwamy do zimnego pieca. Ustawiamy temperaturę – ok. 100 stopni Celsjusza i czekamy, aż lód zacznie tajać wraz z powolnym wzrastaniem temperatury w piekarniku.

Niezależnie od tego, którą metodę rozmrażania ryby wybierzemy, kluczową kwestią jest osuszenie ryby – tak, by można było ją usmażyć. Dlatego mięsu dobrze zrobi, gdy zawiniemy je na kilka minut w ręcznik papierowy i pozwolimy, by wchłonął nadmiar wody z ryby.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Jak rozmrozić rybę, by nie utraciła walorów smakowych

Gdy czas na to pozwala, warto rozmrozić rybę w inny sposób. By mięso ryby nie straciło ani na smaku, ani na wartościach odżywczych, warto przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. W tym celu wystarczy miska – najlepiej z pokrywką – w której układamy kawałek ryby.

Następnie umieszczamy ją w lodówce na najniższej półce – dobrze zrobić to wieczorem. Rano sprawdzamy, czy ryba się rozmroziła – jeśli tak, wystarczy zawinąć ją w ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć. Kolejny krok to zamarynowanie ryby i ponowne odstawienie jej do lodówki, aż do czasu obiadu.

Uwaga!

Unikaj gwałtownych zmian temperatury oraz wielogodzinnego rozmrażania ryby na blacie kuchennym – w tym drugim wypadku istnieje ryzyko szybkiego namnożenia się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby i innego mięsa, ale każdej mrożonki.

Pamiętaj, że rozmrożonej ryby nie spożywamy na surowo – najlepiej poddać mięso obróbce cieplnej tak, by było dobrze wysmażone.

Zamarynowane kawałki ryby w misce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane