Znana lekarka wyjawia prawdę o dubajskiej czekoladzie. Dwa razy zastanowisz się, zanim po nią sięgniesz

Dr Magdalena Cubała na swoim Instagramie porównuje skład czekolady dubajskiej i czekolady gorzkiej bez nadzienia. Dla wielu osób pasta pistacjowa w viralowej słodkości jest synonimem zdrowia. W opinii znanej lekarki lepiej powstrzymać się z entuzjazmem. Tym bardziej że na rynku pojawia się wiele podróbek, które z Dubajem łączy tylko nazwa.

Dr Cubała sprawdziła skład czekolady dubajskiejDr Cubała sprawdziła skład czekolady dubajskiej
Źródło zdjęć: © Instagram | @drcubala
Anna Galuhn

Mleczna czekolada z chrupiącym nadzieniem zmieszanym z kremem pistacjowym robi furorę w mediach społecznościowych. Pobudza także wyobraźnie kulinarnych influencerów. Na TikToku powstaje mnóstwo przepisów na domową czekoladę lub inny deser inspirowany słodkością z Dubaju. Za oryginalną tabliczkę, pokrytą złotym pyłem, niektórzy są w stanie zapłacić tysiące euro.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Po viralową czekoladę ustawiają się kolejki

W polskich sklepach dostawy czekolady dubajskiej z różnych krajów na Bliskim Wschodzie rozchodzą się jak świeże bułeczki. Nie wiadomo skąd i jak ludzie dowiadują się o nowych dostawach, które często zawierają po kilka lub kilkanaście tabliczek. Po 15 minutach już są braki w asortymencie.

Ogromna popularność czekolady z kremem pistacjowym i chrupiącym ciastem, przypominającym anielskie włosy, sprawiła, że produkcją podobnych słodkości zaczęli zajmować się wszyscy producenci słodyczy. W ręce dr Cubały trafiła tabliczka z Turcji, ale również polskie marki wypuszczają produkty pod nazwą "czekolada dubajska". 

Czekolada dubajska vs. gorzka od polskiego producenta

Porównując skład obu czekolad – dubajskiej, produkowanej w Turcji, i gorzkiej od polskiego producenta, widać wyraźne różnice. W tabliczce viralowej czekolady na pierwszym miejscu jest pasta pistacjowa, która w dużej mierze zrobiona jest z cukru i olejów roślinnych. Jest w niej 30 proc. pistacji, chociaż dr Cubała ma wątpliwości. Z kolei w gorzkiej czekoladzie na pierwszym miejscu znajduje się miazga kakaowa, a na drugim kakao (dotyczy czekolady powyżej 70 proc.). Obydwie mają podobną wartość energetyczną, czyli ok. 500 kcal.

Jednak gorzka czekolada zawiera o wiele więcej wartościowych substancji. Dubajska jest zrobiona z czekolady mlecznej, a i ona jest tylko pudełkiem dla słodkiego wnętrza, które Cubała określiła jako "ulepek". W opisie do filmu, zamieszczonego na Instagramie, zamieszcza następującą puentę:

"Dubajska czekolada z Turcji – słodka, kremowa, ale… czy na pewno zdrowa? Zawiera kunafę, czyli tureckie ciasteczka, krem pistacjowy, cukier tłuszczu palmowego i dodatki, które nie mają nic wspólnego z zdrowym stylem życia".

Dr Cubała sprawdza skład czekolady dubajskiej
Dr Cubała sprawdza skład czekolady dubajskiej © Instagram

Korzyści spożywania gorzkiej czekolady

Magdalena Cubała wymienia szereg korzyści płynących ze spożywania gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70 proc. Punktuje, że:

  • dzięki zawartości tryptofanu – poprawia nastrój, 
  • dzięki flawonoidom – wspiera serce,
  • zawarte w niej antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami,
  • teobromina działa pobudzająco,
  • a magnez wspiera pamięć i koncentrację.

Czekolada gorzka w zdrowej diecie – w jakiej ilości?

Zalecana dzienna dawka gorzkiej czekolady wynosi 20-30 g, czyli 4-5 kostek. Nie należy przekraczać tej ilości, ponieważ w nadmiarze może prowadzić do nadwagi, problemów z trawieniem, zaburzeń snu i nadciśnienia. Większe ilości czekolady mogą mieć negatywny wpływ na skórę, powodując wypryski lub trądzik. Pomimo że czekolada jest cennym źródłem magnezu, w nadmiarowych ilościach może prowadzić do problemów z jego wchłanianiem, a w rezultacie niedoboru, który jest szkodliwy dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia