WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Zmyślne pomysły na jajka. Zdziwisz się, jakie to proste

Jajka to smaczny i stosunkowo prosty sposób na śniadanie, pod warunkiem, że odpowiednio je przyrządzimy. Na twardo, miękko, pod postacią jajecznicy czy na kanapkach – trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi ich pod jedną z postaci.

jajkaPostaw na idealną konsystencję niezależnie od formy
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Niemniej jednak na wpół ścięte jajko na miękko czy poszarpane jajka w koszulkach mogą skutecznie ostudzić zapał największych smakoszy i zniechęcić ich do eksperymentowania z nowymi smakami. Z pomocą przychodzą niedrogie akcesoria, które pozwolą łatwo przygotować jaja na wiele sposobów.

Jajka na twardo, półtwardo, miękko

Większość tego typu przyrządów to koszt zaledwie kilkunastu złotych, choć zdarzają się również droższe. Jeśli więc jaja stanowią ważną część twojego jadłospisu, warto pomyśleć nad praktycznymi rozwiązaniami. Podstawą jest tu oczywiście jajowar czyli zamykany pojemniczek wyposażony w koszyczek z kilkoma foremkami. Wystarczy umieścić w nich jajka i uzupełnić jajowar wodą do wyznaczonego poziomu. Jajka zostaną nakłute (to zapobiegnie pękaniu skorupki pod wpływem temperatury) a urządzenie zacznie je gotować i powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, kiedy trzeba będzie wyłączyć urządzenie.

Zaletą urządzenia jest przede wszystkim precyzja. Wybierając odpowiedni tryb pracy możesz mieć pewność, że jajko po wyciągnięciu i rozbiciu będzie miało idealną konsystencję, a dodatkowo będzie łatwe w obieraniu. Jeśli więc zależy ci na przygotowaniu idealnych potraw zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym, warto zdecydować się na jajowar.

Gotuj w garnku

Oczywiście to wszystko nie oznacza, że ugotowanie jajek bez dodatkowego urządzenia jest niemożliwe. Jeśli nie chcesz kupować jajowaru, który będzie zajmował miejsce w szafce, możesz posiłkować się wygodnym, silikonowym koszyczkiem, dzięki któremu nie wrzucasz jajek bezpośrednio do wrzątku, ale możesz włożyć je delikatnie bez ryzyka uszkodzenia. Jeżeli podczas gotowania zdarza ci się zapominać o pilnowaniu czasu, alternatywą będzie specjalny wskaźnik, który zmienia barwę w zależności od temperatury i tego, jak długo spoczywa w wodzie. Jeśli wnętrze wskaźnika zmieni kolor, oznacza to, że jajko jest ugotowane na miękko, a jeżeli zmieni kolor w całości, to otrzymamy jajka na twardo.

Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Problem pojawia się wtedy, gdy musisz pokroić jajko na twardo przy pomocy tępego noża. Delikatna struktura szybko straci swój pierwotny kształt, a zamiast apetycznych plasterków dostaniesz poszarpaną miazgę. Dlatego warto mieć w domu prostą krajalnicę, która przetnie je przy pomocy bardzo cienkich drucików.

Idealne jajka w koszulkach

Masz problem z przygotowaniem jajek po benedyktyńsku? Żółtko jest zbyt płynne, a białko zmienia się zwykle w poszarpaną masę, która nie wygląda apetycznie na talerzu? Odpowiedzią na te problemy jest prosty przyrząd oraz odrobina folii spożywczej. Wystarczy wyłożyć urządzenie folią, wylać do środka jajko, następnie przykryć i zakręcić, a potem wrzucić na wodę. W ten sposób będziesz mieć pewność, że jajka będą miały odpowiednią formę i idealną konsystencję.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw