Zmyślne pomysły na jajka. Zdziwisz się, jakie to proste
Jajka to smaczny i stosunkowo prosty sposób na śniadanie, pod warunkiem, że odpowiednio je przyrządzimy. Na twardo, miękko, pod postacią jajecznicy czy na kanapkach – trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi ich pod jedną z postaci.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Niemniej jednak na wpół ścięte jajko na miękko czy poszarpane jajka w koszulkach mogą skutecznie ostudzić zapał największych smakoszy i zniechęcić ich do eksperymentowania z nowymi smakami. Z pomocą przychodzą niedrogie akcesoria, które pozwolą łatwo przygotować jaja na wiele sposobów.
Jajka na twardo, półtwardo, miękko
Większość tego typu przyrządów to koszt zaledwie kilkunastu złotych, choć zdarzają się również droższe. Jeśli więc jaja stanowią ważną część twojego jadłospisu, warto pomyśleć nad praktycznymi rozwiązaniami. Podstawą jest tu oczywiście jajowar czyli zamykany pojemniczek wyposażony w koszyczek z kilkoma foremkami. Wystarczy umieścić w nich jajka i uzupełnić jajowar wodą do wyznaczonego poziomu. Jajka zostaną nakłute (to zapobiegnie pękaniu skorupki pod wpływem temperatury) a urządzenie zacznie je gotować i powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, kiedy trzeba będzie wyłączyć urządzenie.
Zaletą urządzenia jest przede wszystkim precyzja. Wybierając odpowiedni tryb pracy możesz mieć pewność, że jajko po wyciągnięciu i rozbiciu będzie miało idealną konsystencję, a dodatkowo będzie łatwe w obieraniu. Jeśli więc zależy ci na przygotowaniu idealnych potraw zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym, warto zdecydować się na jajowar.
Gotuj w garnku
Oczywiście to wszystko nie oznacza, że ugotowanie jajek bez dodatkowego urządzenia jest niemożliwe. Jeśli nie chcesz kupować jajowaru, który będzie zajmował miejsce w szafce, możesz posiłkować się wygodnym, silikonowym koszyczkiem, dzięki któremu nie wrzucasz jajek bezpośrednio do wrzątku, ale możesz włożyć je delikatnie bez ryzyka uszkodzenia. Jeżeli podczas gotowania zdarza ci się zapominać o pilnowaniu czasu, alternatywą będzie specjalny wskaźnik, który zmienia barwę w zależności od temperatury i tego, jak długo spoczywa w wodzie. Jeśli wnętrze wskaźnika zmieni kolor, oznacza to, że jajko jest ugotowane na miękko, a jeżeli zmieni kolor w całości, to otrzymamy jajka na twardo.
Samo ugotowanie jaj to jedno, trzeba je jeszcze odpowiednio przygotować do spożycia. Problem pojawia się wtedy, gdy musisz pokroić jajko na twardo przy pomocy tępego noża. Delikatna struktura szybko straci swój pierwotny kształt, a zamiast apetycznych plasterków dostaniesz poszarpaną miazgę. Dlatego warto mieć w domu prostą krajalnicę, która przetnie je przy pomocy bardzo cienkich drucików.
Idealne jajka w koszulkach
Masz problem z przygotowaniem jajek po benedyktyńsku? Żółtko jest zbyt płynne, a białko zmienia się zwykle w poszarpaną masę, która nie wygląda apetycznie na talerzu? Odpowiedzią na te problemy jest prosty przyrząd oraz odrobina folii spożywczej. Wystarczy wyłożyć urządzenie folią, wylać do środka jajko, następnie przykryć i zakręcić, a potem wrzucić na wodę. W ten sposób będziesz mieć pewność, że jajka będą miały odpowiednią formę i idealną konsystencję.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.